În ultimii ani, Formula 1 a luat în considerare modificări care ar putea duce la adăugarea de mai multe echipe în competiție. Organismul de conducere și supervizare al acestui motorsport, FIA, a lucrat la implementarea unor modificări ce se vor finaliza până în anul 2026, pentru a îmbunătăți impactul asupra mediului, cauzat de motoarele mașinilor și echipele de curse, precum și pentru a face Formula 1 mai sustenabilă în ansamblu.

Cu toate acestea, posibilitatea introducerii a unor noi echipe a generat discuții privind fezabilitatea unei astfel de mutări. Toto Wolff, directorul echipei de Formula 1 Mercedes-AMG Petronas, și-a exprimat îngrijorările cu privire la acomodarea a unor noi echipe pe circuit, acesta aducând în discuție provocările logistice rezultate din aceste modificări. Wolff a spus că unele circuite, spre deosebire de Silverstone, nu dispun de infrastructura necesară pentru a gestiona încă două mașini suplimentare. Acesta a făcut referire în mod specific la producția unui film inspirat din Formula 1 care are loc la Silverstone, unde oficialii circuitului au amenajat un garaj separat pentru echipa de filmare și echipamentul acesteia. Această producție cinematografică îl are în rolul principal pe celebrul actor Brad Pitt, care interpretează personajul Sonny Hayes, un veteran fictiv al Formulei 1 ce conduce pentru echipa de curse APXGP. În echipa lui Brad se află și actorul Damson Idris.

“Când te uiți la sesiunile de calificări, acum deja arătăm ca pe un circuit de karting, ne împiedicăm unii de alții. Există o îngrijorare legată de siguranță: nu avem logistica necesară pentru a găzdui a 11-a echipă. Aici, la Silverstone, putem găzdui oamenii din industria cinematografică de la Hollywood, dar pe alte circuite nu putem”, a declarat Toto Wolff.

Numărul de echipe care participă într-un sport poate avea un impact semnificativ asupra competiției și rezultatelor finale. În trecut, Formula 1 a avut un număr mai mare de echipe în anii 1980 și 1990, cu până la 14 echipe pe grila competițională. Cu trecerea timpului, numărul de echipe a fost redus și plafonat la 10.

Wolff crede că este necesară o analiză atentă a eventualelor repercusiuni înainte de a se lua o astfel de decizie. Acesta le-a sugerat celor interesați de implicarea în Formula 1 să urmeze procesul de achiziționarea al unei echipe existente, în loc să intre pur și simplu și să li se acorde un loc în campionat.

“Poziția noastră a fost foarte clară – cumpărați o echipă. Nu există nicio ligă sportivă în lume, fie că este vorba de un campionat național de fotbal, Liga Campionilor, NBA, NFL, NHL, în care o astfel de situație să fie posibilă, în care să spui că îmi înființez o echipă și mă alătur, mulțumesc foarte mult că fac parte din fondul de premii.”

“Trebuie să dai ca să te califici; trebuie să treci prin etape; trebuie să-ți arăți angajamentul față de Campionatul pe care l-am avut de-a lungul anilor”, a spus Wolff.

Wolff a declarat că, în cazul în care totuși s-ar introduce echipe suplimentare, acestea ar trebui să aducă valoare sportului și să-l facă mai palpitant. Acesta este de părere că înainte de luarea unor astfel de decizii este important să fie siguri că orice modificare implementată contribuie pozitiv la spectacolul din Formula 1.