Încă o cursă câștigată pentru Red Bull. Max Verstappen a câștigat Marele Premiu al Austriei (Austrian Grand Prix) și astfel a obținut a cincea victorie consecutivă a sa din acest sezon, apropiindu-se tot mai mult de titlul mondial din 2023. După cele nouă curse, Verstappen, care a câștigat până acum șapte curse, dintre care ultimele cinci consecutive, pare să se îndrepte în viteză către al treilea titlu de campion în Formula 1.

După ce a câștigat cursa Sprint F1 de sâmbătă, de pe circuitul Red Bull Ring, Verstappen a reușit să-și mențină prezența de spirit pentru a termina la cinci secunde în fața lui Charles Leclerc de la Ferrari, care a terminat pe locul al doilea, acesta fiind urmat pe podium de Sergio Perez, pe locul al treilea.

Cursa din Austria a fost puternic afectată de luptele continue ale șoferilor cu limitele de pistă, aceștia adunând mai multe penalizări în timpul cursei. Opt piloți au fost penalizați după cursă, după ce comisarii au analizat mai multe încălcări care au dus la 83 de timpuri de tur șterse.

Carlos Sainz și Lewis Hamilton au fost printre cei afectați de aceste penalizări, ambii primind penalități de 10 secunde după cursă, ceea ce a dus la retrogradarea pilotul Ferrari de la locul patru la șase, iar pentru cel de la Mercedes de la locul șapte la opt în clasamentul final. Principali beneficiari al acestei penalizări fiind piloții Lando Norris și Fernando Alonso.

La Marea Premiu al Austriei de pe terenul de acasă al echipei Red Bull, liderul campionatului din acest an, Max Verstappen, a obținut o victorie confortabilă, fiind a șaptea sa victorie a sezonului și a cincea câștigată consecutiv.

După cursă, Verstappen a declarat că echipa acestuia a făcut o treabă foarte bună pe tot parcursul weekendului deși cursele de tip sprint sunt întotdeauna aglomerate și pline de provocări neașteptate.

Strategia celor de la Red Bull a fost să nu intre la boxe în timpul Safety Car-ului și să urmeze planul lor obișnuit. Alegerea a fost una potrivită, deoarece durata de viață a pneurilor nu a fost o problemă majoră pe circuitul Red Bull Ring. De asemenea, Verstappen a menționat că a observat că se distanțează considerabil înainte ca Safety Car-ul Virtual să intre pe pistă, ceea ce i-a dat încrederea de care avea nevoie pentru a fi sigur că îl va putea depăși pe Charles Leclerc de la Ferrari.

“Pe tot parcursul weekendului, am făcut o treabă foarte bună, weekendul cu cursele sprint este întotdeauna foarte, foarte aglomerat și multe lucruri pot merge prost, dar, din fericire, multe lucruri au mers bine pentru noi în acest weekend.

Am ales să nu intrăm la boxe în timpul Safety Car-ului Virtual și să urmăm strategia noastră obișnuită. A funcționat foarte bine pentru că durata de viață a pneurilor nu a fost foarte mare aici. Am putut vedea deja câteva tururi înainte ca Safety Car-ul Virtual să intre pe pistă, pentru că ne distanțam considerabil, așa că știam că îl voi depăși în cele din urmă”, a spus Max Verstappen.

Rezultatul Grand Prix-ului Austriei din 2023, după aplicarea penalităților, a fost următorul:

1. Max Verstappen – Red Bull
2. Charles Leclerc – Ferrari
3. Sergio Perez – Red Bull
4. Lando Norris – McLaren
5. Fernando Alonso – Aston Martin
6. Carlos Sainz – Ferrari
7. George Russell – Mercedes
8. Lewis Hamilton – Mercedes
9. Lance Stroll – Aston Martin
10. Pierre Gasly – Alpine
11. Alexander Albon – Williams
12. Zhou Guanyu – Alfa Romeo
13. Logan Sargeant – Williams
14. Esteban Ocon – Alpine
15. Valtteri Bottas – Alfa Romeo
16. Oscar Piastri – McLaren
17. Nyck de Vries – AlphaTauri
18. Kevin Magnussen – Haas
19. Yuki Tsunoda – AlphaTauri