Circuitul de la Monaco (Circuit de Monaco) este una dintre cele mai celebre și spectaculoase piste de Formula 1 din lume, fiind recunoscut ca fiind cel mai dificil circuit din calendarul Formula 1. Situat în inima orașului Monte Carlo, circuitul este unul urban și încorporează cele mai strânse și mai dificile viraje din Formula 1. Traseul a rămas în mare măsură neschimbat de la crearea sa în 1929.

Cu o lungime de doar 3,337 kilometri (2.074 mi), circuitul de la Monaco este cel mai scurt din Formula 1, dar compensează prin complexitatea sa. Pe lângă virajele strânse, circuitul abundă în denivelări ale drumului, iar plasarea barierelor de protecție chiar la marginea pistei creează un sentiment de neliniște pentru șoferi și spectatori.

 

Cursa de la Monaco este una dintre cele mai prestigioase din lumea motorsportului și atrage o mulțime de celebrități și oameni de afaceri din întreaga lume.

Pe lângă cursele de Formula 1, circuitul de la Monaco găzduiește și alte evenimente importante de motorsport, precum raliul Monte Carlo și Monaco ePrix.

De-a lungul anilor, Circuitul de la Monaco a găzduit o serie de momente memorabile ale sportului, inclusiv victoria lui Ayrton Senna în 1984, care a făcut o cursă remarcabilă în condiții de ploaie torențială, și duelul dintre Alain Prost și Senna din 1988. În plus, cursele de la Monaco au fost adesea caracterizate de momente dramatice, precum coliziunile între piloți și problemele tehnice majore.

Atmosfera unică a curselor de la Monaco este întregită de imaginea mașinilor de Formula 1 străbătând străzile înguste și de prezența spectatorilor care se înghesuie pentru a prinde un loc la marginea pistei.