Anul 2024 pare să aducă schimbări majore pentru echipa de Formula 1 AlphaTauri, care urmează să sufere o nouă transformare semnificativă. Această transformare include nu doar un nume nou, ci și schimbări în conducerea echipei. Directorul de echipă Franz Tost, care a fost alături de echipă timp de mai mulți ani, va părăsi funcția la sfârșitul acestui sezon. El va fi înlocuit de către Laurent Mekies, care se așteaptă să aducă o nouă direcție de abordare în ce privește managementul, expertiza și  componența echipei.

Pe lângă schimbarea directorului de echipă, AlphaTauri va avea și un nou director executiv care se va alătura echipei. Peter Bayer, un fost executiv pentru FIA, este varianta vehiculată să ocupe acest rol. Experiența și cunoștințele sale vaste în industria motorsportului probabil vor contribui la succesele viitoare ale echipei.

Anunțul acestor schimbări din partea echipei AlphaTauri a venit după o scurgere de informații, care a accelerat procesul de dezvăluire al acestor informații în spațiul public. Mai mult, consilierul Red Bull, Helmut Marko, a făcut aluzii la alte detalii legate de planurile echipei pentru sfârșitul sezonului din anul 2023. El a dezvăluit că AlphaTauri va avea doi noi lideri în 2024, respectiv Laurent Mekies și Peter Bayer. De asemenea, Marko a menționat introducerea unor noi sponsori și a unui nume nou pentru echipă.

Se pare că aceste schimbări au ca scop aducerea AlphaTauri mai aproape de echipa soră, Red Bull Racing. Marko a vorbit despre obiectivul de a urma îndeaproape exemplul echipei Red Bull, în măsura în care regulamentele permit acest lucru, și este de părere că designul autoproiectat nu reprezintă cea mai eficientă direcție de urmat.

“AlphaTauri va avea doi noi lideri în 2024, Laurent Mekies și Peter Bayer. Vor exista noi sponsori și un nou nume. Orientarea este clară, să urmăm Red Bull Racing în măsura în care regulamentele permit. Design-urile făcute în casă sunt greșite”, a spus Helmut Marko, fostul pilot de Formula 1 și consultant pentru echipa AlphaTauri.

Este posibil ca noile schimbări de la echipa să afecteze și componența piloților din următorul sezon. Marko a comentat și performanța piloților actuali. El a recunoscut că Yuki Tsunoda a arătat potențial pe parcursul acestui sezon, în ciuda rezultatelor și penalizărilor nefericite. Cu toate acestea, a indicat că există preocupări legate de performanța lui Nyck de Vries, sugerând că echipa evaluează contribuția acestuia.

“În principiu, Yuki are un sezon foarte bun, cu rezultate nefericite și penalizări, dar performanța este bună. Cu Nyck de Vries, totuși, nu suntem mulțumiți, ne uităm și la aceasta”, a spus Helmut Marko.

Echipa de Formula 1 AlphaTauri a ales să-și schimbe numele după sezonul din 2019, adoptând denumirea unei cunoscute mărci de îmbrăcăminte. Această decizie a fost însoțită de speranțe ridicate cu privire la obținerea de rezultate pozitive în competițiile de Formula 1. Cu toate acestea, în ciuda așteptărilor, ultimul an și jumătate nu au adus succesul scontat echipei.

Viitoarele schimbări din sezonul următor sunt extrem de așteptate, deoarece, pe lângă performanțele sub așteptări de pe pistă, AlphaTauri se confruntă și cu dificultăți financiare. Brandul de îmbrăcăminte AlphaTauri, care a fost lansat în paralel cu noua identitate a echipei, întâmpină provocări în acest domeniu. Această situație financiară complicată a avut un impact asupra resurselor și dezvoltării echipei de Formula 1.