Piloţii de motorsport înfruntă multe în decursul carierei lor. De la problemele financiare la cele de natură tehnică şi chiar şi probleme de sănătate, ultimele reuşind uneori să incapaciteze piloţi pentru luni şi chiar ani de zile.
Fiind pasionat de Formula 1 și dorind să se afirme într-un sport care necesită atenție și talent, Sergiu Nicolae a știut exact ce vrea. Din 2020, de când a apărut oportunitatea de a intră în motorsport, Sergiu este prezent la competiții și face tot posibilul, și chiar și imposibilul uneori. Suferă de diabet de tip 1 încă din 2014 și în ciuda acestei boli, continuă să își urmeze visul.
Vom afla cum a început, care Îi este persoana cea mai apropiată când vine vorba de acest sport și cum vede el viitorul motorsportului în România.
1. Ce te-a determinat să alegi motorsportul?
“Eram un foarte mare împătimit al jocurilor video cu maşini, dar intotdeuna a existat în familia mea aceasta pasiune pentru maşini şi automobilism. Tatăl meu cumpăra mereu maşinuţe, care erau deliciul meu. Mă uitam la 6 ani la Formula 1, NASCAR şi sporturi de anduranţă. În 2020 a apărut oportunitatea de a face karting la Bacău. Am fost de acord, să văd unde pot să ajung, aşa că am mers doar să vedem care e treaba. Apoi am făcut nişte cursuri de pilotaj, iar la prima vedere, chiar am avut un feedback bun de la instructorul meu. M-am înscris în Campionatul Naţional de Karting, unde particip şi acum. În principiu, am vrut să văd cât de departe pot ajunge şi cât de mult îmi pot fructifica pasiunea.”
2. Ai avut vreun mentor sau vreo persoană apropiată care te-a ajutat?
“Da, este vorba de mecanicul meu, Andrei Bejan Iulian, care a fost cu mine încă de la bun început şi care ne-a ajutat şi să achiziţionăm unul. Chiar dacă nu avea experienţa cu karturile de competiţie, ne ajută cu tot dragul. A fost cea mai apropiată persoană şi este tot mecanicul meu după 3 ani. Avem o relaţie foarte bună, e apropiat de familie, mergem peste tot cu el. Am fost cu toţii şi la Formula 1, în vacanţă.”
3. Poţi descrie în câteva cuvinte primele etape la care ai participat?
“Mai degrabă a fost un proces de învăţare, am avut puţină experienţă şi am fost mai degrabă aruncat în mijlocul acţiunii. Chiar dacă am fost pe podium în prima cursă, consider a fi mai degrabă un noroc chior. Per total cred că pot numi această etapă de început ca fiind un mare proces de învăţare.”
4. Ai avut parte de peripeţii în timpul unei curse?
“Incidente neplăcute în timpul cursei au fost, puţine, dar niciodată nu am avut incidente grave. Mai degrabă probleme tehnice, dar au fost şi incidente cu alţi piloţi care au intrat în mine, în depăşire încercând să mă arunce spre exterior, dar acestea sunt doar incidente normale. Mai degrabă în antrenamente, unde am trecut peste un kart o dată, dar nimic mai spectaculos de atât.”
5. Ai renunţat la ceva anume pentru a concura în motorsport?
“Am renunţat la anumiţi prieteni. Le-am spus că nu mai am timp şi dacă voiau să îmi fiţi alături, aveam o prietenie pe mulţi ani. În schimba, nu li s-a părut ok. Am renunţat la multe părţi sociale ale vieţii. Am fost absent şi de la şcoală chiar. Multe aspecte au ieşit pe minus de când am decis că motorsportul este drumul pe care doresc să îl urmez.”
6. Ai concurat în afara ţării sau ai planuri în viitorul apropiat pentru aşa ceva?
“În viitorul apropiat, mergem în Italia să ne antrenăm, să căpătăm experienţă. Plecăm aproximativ 10 zile şi vrem să dăm tot ce putem, să vedem ce putem scoate. Dar în general, vrem să participăm şi la curse în afară, dacă nu anul acesta, atunci următorul cu siguranţă.”
7. Ai vreo rutină înainte de cursă?
“De obicei, exact înainte de cursă, am o rutină de streching, mai ales la picioare, mi se pare că îmi circula sângele mai bine în picioare şi nu amorţesc. Dar apoi îmi pun casca şi nu simt nimic, capăt sânge rece, iar asta mă ajută să gândesc mai tehnic.”
8. Ce ai în plan pentru acest an în continuare?
“În Campionatul Naţional cu siguranţă aştept un podium. Ştiu că am motorul, am oamenii de lângă mine, aşteptăm un câştig şi rezultate cât mai bune cu siguranţă. Ne concentrăm intens pe Campionatul Naţional şi vedem dacă participăm şi în altă parte.”
9. Ce ai vrea să vezi în motorsportul din România în anii următori? Crezi că se poate mai mult?
“Cu siguranţă se poate mai mult. Piloţii într-adevăr sunt la nivel de afară, cel puţin la clasele pe care le cunosc. Avem piloţi cu experienţa internă şi din afară, unii chiar au mai mulţi ani de karting decât am eu în viaţă, dar problema este promovarea, care ar trebui să fie mai bună. În ultimul timp, kartingul e pus sub un covor negru şi nu iese în evidenţă atât de mult, este prost promovat. Promovarea video sau sporadicele apariţii la ştiri sau pe Instagram, sunt aspecte pe care nu le întâlnim aşa des în ultimii ani. Cândva, erau mai multe postari, ştiri, acum e slăbuţ, dacă luăm în considerare eforturile pe care le facem ca şi echipe şi piloţi individuali. Poate doar mi se pare sau e o perioadă mai dificilă.”