Jim Clark, cel mai cunoscut pilot britanic de Formula 1 din Scoția, a avut o carieră strălucită în motorsport. A câștigat două Campionate Mondiale la Formula 1, în anii 1963 și 1965. Clark era cunoscut pentru versatilitatea sa, deoarece pe langa cursele de Formula 1 acesta a concurat și în curse de mașini sport, mașini de turism și a chiar a câștigat celebrul Indianapolis 500 (Indy 500) din anul 1965. Din păcate, cariera sa a fost întreruptă tragic când a decedat într-un accident de mașină în 1968, la vârsta de 32 de ani, în timp ce participa la o cursă de Formula 2 la Hockenheim, în Germania. Cu toate acestea, moștenirea lui Jim Clark ca fiind unul dintre cei mai mari piloți de Formula 1 din toate timpurile a rămas până în prezent.

Jim Clark s-a născut pe 4 martie 1936, în localitatea Kilmany, Scoția. De la o vârstă fragedă, pasiunea sa pentru motoare și viteza a devenit evidentă. După ce a participat la mai multe curse locale, Clark a reușit să-și facă un nume în lumea motorsportului și și-a câștigat respectul competitorilor și al echipei Lotus.

La data de 16 iunie 1956, în primul său eveniment, Clark se afla la volanul unui DKW Sonderklasse la Crimond, Scoția. Până în 1958, Clark a condus pentru echipa locală Border Reivers, participând la curse naționale cu mașini Jaguar D-Type și Porsche, obținând victorii în 18 curse.

Debutul său în Formula 1 a avut loc în anul 1960, la cursa de la Grand Prix-ul Olandei, unde a impresionat prin viteza și tehnicitatea sa. În ciuda problemelor tehnice care l-au forțat să se retragă din acea cursă, Clark a demonstrat un potențial incredibil și a captat atenția industriei Formulei 1.

În cel de-al doilea său Grand Prix de Formula 1, care a avut loc în 1960 la Marele Premiu al Belgiei, pe circuitul extrem de rapid Spa-Francorchamps, Jim Clark a trăit o experiență extremă. În timpul cursei, au avut loc două accidente mortale, în care și-au pierdut viața piloții Chris Bristow și Alan Stacey. Cu toate acestea, Clark a reușit să termine pe locul 5, obținând primele puncte într-un campionat de Formula 1.

Clark a câștigat primul său titlu de Campion Mondial pentru Piloți cu echipa Lotus în anul 1963. Pilotând modelul Lotus 25, Clark a obținut victorii în șapte din cele zece curse ale sezonului, contribuind astfel la câștigarea primului titlu de Campionat Mondial pentru Constructori al echipei Lotus.

În anii 1963 și 1965, Jim Clark a egalat recordul lui Alberto Ascari pentru cel mai mare procentaj de puncte posibile într-un sezon (100%). Conducând în 71,47% din tururile din anul 1963, Clark deține recordul pentru cel mai mare procentaj de tururi conduse într-un sezon.

Jim Clark a fost unul dintre cei mai apreciați piloți de Formula 1 și de motorsport în general. Stilul său de a conduce fluent și lipsit de erori l-a distins de ceilalți piloți din acea perioadă. Era considerat un maestru al controlului mașinii și avea abilitatea de a extrage maximum de performanță din orice monopost pe care îl pilota. Chiar și după moartea sa, moștenirea lui Jim Clark rămâne în continuare încă vie în lumea motorsportului.