Dezastrele naturale din acest an reprezintă o lovitură grea pentru Formula 1. Grand Prix-ul Canadei este amenințat de incendiile de pădure fără precedent, după ce Formula 1 a fost nevoită să anuleze Grand Prix-ul Emilia Romagna de luna trecută, desfășurat în Imola, din cauza inundațiilor devastatoare din regiune. De asemenea, pandemia a determinat anularea Grand Prix-ului din China de la începutul acestui an.

În Canada, peste 400 de incendii de vegetație fac ravagii, determinând evacuări masive în regiunea Quebec. Autoritățile se tem că acesta ar putea fi cel mai grav sezon de incendii din istoria țării, deoarece peste 6,7 milioane de acri de teren au fost deja distruse. Impactul acestor incendii nu se limitează doar la Canada, incendiile puternice au afectat și calitatea aerului în anumite zone ale Statelor Unite.

În Montreal, în ultimele zile, în anumite zone ale orașului s-a lăsat un fum dens ce a afectat vizibilitatea și calitatea aerului. Cu toate acestea, organizatorii Formula 1 au declarat că programul cursei planificate la Circuitul Gilles Villeneuve, programată între 16 și 18 iunie, va avea loc la data stabilită. Un purtător de cuvânt al Formulei 1 a asigurat publicul că evenimentul nu este deocamdată în pericol, spunând că situația din Montreal diferă de cea din alte părți ale țării și din nordul SUA. Ei susțin că riscul rămâne scăzut, iar calitatea aerului din Montreal este bună în prezent.

“Evenimentul nu este în pericol, am fost asigurați de toate informațiile relevante de care dispunem că situația din Montreal în acest moment este diferită față de alte părți ale țării și din nordul SUA, iar riscul rămâne scăzut și calitatea aerului este bună în Montreal”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Formula 1.

Între timp, impactul incendiilor din Canada a ajuns în Washington DC și Philadelphia, determinând cel mai scăzut nivel al calității aerului în aceste orașe din ultimii ani. Condițiile precare au dus la anularea diverselor evenimente și la oprirea zborurilor în unele orașe din Statele Unite. Excursiile școlare și evenimentele sportive au fost anulate, iar Grădina Zoologică Națională a fost temporar închisă. Animalele din grădina zoologică, inclusiv cei trei urși panda giganți, au fost adăpostite în interior pentru a li se asigura un aer curat din cauza fumului dens.

Se estimează că aproape 100 de milioane de oameni din America de Nord se confruntă în prezent cu o calitate foarte scăzută a aerului din cauza incendiilor din Canada.