Campionii se nasc din talent, perseverenţă şi experienţă. Victoria nu vine uşor, nici pentru cei cu posibilităţi financiare. Cel mai important aspect pe care l-au punctat mulţi piloţi este faptul că trebuie să dai tot ce poţi, să mergi tare, chiar dacă nu ieşi pe podium.

David Tarţa, un tânăr pasionat de motorsport, a început această aventură la o vârstă fragedă, ghidat de tatăl său. La doar 3 ani, David a urcat pentru prima dată pe o motocicletă cross pentru copii și a continuat să-și dezvolte abilitățile în acest domeniu. La vârsta de 6 ani, a făcut trecerea către karting, iar pasiunea sa pentru motorsport a crescut odată cu el. La doar 8 ani, în 2011, David a devenit campion la karting și a făcut debutul în automobilism în anul următor.

Vom afla în acest interviu cum David a reuşit să treacă peste un eveniment foarte neplăcut pe traseu, cum reuşeşte să îşi menţină disciplina şi ce mesaj le transmite viitorilor piloţi.

1. Ştiu că ai început toată aventură de la o vârstă fragedă, de ce ai ales această cale?

“Tata m-a îndrumat spre motorsport, dar am început la 3 ani pe motociclete, mai exact pe o motocicletă cross pentru copii, au urmat apoi karturile, la 6 ani, şi îţi dai seama, după ce am început pe acest drum, având aceasta pasiune din familie, am continuat pe automobilism. În 2011, la 8 ani, am fost campion la karturi, abia în 2012 am debutat în automobilism.”

2. Ai fost un campion de mic, care crezi că a fost factorul decisiv în acest sens?

“Nu cred că a fost un singur factor. M-au ajutat enorm atât antrenamentele, cât şi determinarea. Mi-am dorit de mic să ajung sus, pe lângă asta, a fost un plus şi susţinerea părinţilor, din punct de vedere moral.”

3. Ai avut parte de momente dificile în timpul cursei? Cum te-ai descurcat?

“Au fost destul de multe, mai multe pe partea financiară, dar au fost şi evenimente în timpul traseului când nu am ştiut ce să facem. Am avut şi crash-uri. Primul, la vârsta de 11 ani, la Slalom Paralel, acolo m-am răsturnat. Maşina a fost ok, tata a venit cu mai mulţi oameni şi, împreună, au reuşit să pună maşina la loc, pe roţi. De atunci, nu îmi mai e frică de accidente, nici nu am realizat dacă e periculos sau nu, şi am cam eliminat frica asta, fără să vreau. M-a marcat cumva acel eveniment.”

4. Dintre circuitele din ţară, dar şi din afară, care sunt preferatele tale?

“Din afara ţării, cred că Hungaroring, iar din România, clar este vorba de Transilvania Motor Ring.”

5. Contează mai mult talentul său resursele financiare?

“Talentul, chiar dacă eu sunt pe principiul “munca bate talentul”, dar munca fără bani, e o luptă grea. Te antrenezi, dar e important să faci şi teste. Dacă aş avea resursele necesare, pe lângă talent, situaţia ar fi alta. Sunt şi piloţi netalentaţi, dar au resurse financiare şi au posibilitatea să testeze, să experimenteze mai mult, în timp ce alţii se zbat pentru a face rost de bani.”

6. Cum reuşeşti să te menţii în formă fizic, dar şi psihic?

“Fizic, mă antrenez zilnic, în afară de duminică. Am antrenament de forţă, de viteză şi simulatorul, care cât de cât redă ce facem în viaţa reală, dar maxim 10-20%, e indicat să îţi intri în mână înainte de raliu. Dacă ştiu cam ce urmează, psihic sunt antrenat. Aici se vede importanța simulatorului.”

7. Ce ai în plan pentru acest sezon competiţional?

“Voi participa la Opel Electric Cup, sezon complet, şi am în plan 3 participări la Campionatul Naţional de Raliuri, prima fiind participarea la Raliul Argeşului, luna trecută.”

8. În ceea ce priveşte drumurile din ţară, care crezi sunt cauzele principale ale accidentelor şi există vreo şansă să evoluăm, să avem condiţii ca în alte ţări?

“Accidentele nu sunt cauzate de şosele, cauza sunt şoferii care nu au habar de conducere defensivă. Dacă s-ar impune ca toţi să urmeze cursuri de conducere defensivă, ar scădea masiv rata de accidente. Mulţi din ţara care ţin cursuri de condus defensiv te învaţă să conduci, indiferent de suprafaţă. Ar trebui să ştii că cel mai important lucru e să ajungi acasă, nu contează câţi cai are maşina.”

9. Având în vedere experienţa pe care o ai, ce mesaj le poţi transmite tinerilor care doresc să se apuce de motorsport?

“Să îşi urmeze visul, să nu le fie frică să aibă eşecuri. Cu fiecare eşec, sunt mai aproape de ţelul lor în viaţă, nu doar în motorsport, dar peste tot, în orice domeniu în viaţă. Chiar dacă victoria te motivează, nu vei reuşi constant să ai rezultatele aşteptate, şi e în regulă. Înveţi, şi mergi mai departe.”