Tânărul pilot de karting, David Toma, a descoperit o alternativă pentru participarea la competițiile de motorsport în pofida unui buget redus – lumea motorsportului virtual, o alternativă promițătoare și accesibilă în fața provocărilor financiare. Într-o eră în care bugetele impresionante domină motorsportul tradițional, David a reușit să-și pună în valoare abilitățile de pilot în competițiile de Formula 1 în Esports.
A fi pilot de motorsport în România nu este uşor. Pasiunea, determinarea şi talentul sunt necesare, dar bugetul este esenţial pentru a face performanţă. Lipsa bugetului face diferenţa dintre participarea la competiţii şi amânarea participării.
Tânărul David Toma a fost prezent încă de mic la competiţii de karting, a dat dovadă de stăpânire de sine şi o abilitate de a gândi lucrurile la rece, chiar şi atunci când lucrurile devin neplăcute pe circuit.
Din nefericire, în acest sezon competiţional, David nu o să concureze, motivul fiind lipsa sponsorilor. În schimb, a găsit o alternativă pentru a-şi exersa abilităţile, în Formula 1, varianta Esport. Aceasta competiţie, care adună oameni din toată lumea, pune la încercare abilităţile şi separă piloţii înnăscuți de jucătorii de rând. Acest sport a căpătat popularitate, iar câştigătorii competiţiilor au parte de premii însemnate. Sperăm că David să aibă parte de succesul meritat atât în Esport, cât şi pe circuit, unde ne dorim să îl regăsim în 2024.
1. Cum ai ajuns să te apuci de motorsport?
“De mic copil, eram pasionat de motorsport. Oficial, din 2019 am participat în Campionatul Naţional de Karting Şcolar. Era un hobby, care a evoluat, iar în 2021 am participat la Juniori şi în 2022 am ajuns să concurez la Seniori. Din familie, tata era pasionat de motorsport, dar nu a avut oportunitatea de a face performanţă, însă prin el am ajuns să cunosc şi să iubesc motorsportul.”
2. Începuturile sunt mereu grele, în cazul tău cum a fost?
“Nu a fost un început uşor, bugetul a fost limitat şi a reprezentat principala problemă. Fiind un pilot cu fonduri mici, am dat 100% şi am făcut tot ce am putut pentru a ajunge la cel mai bun rezultat, dar în România, nu prea sunt oameni care îşi dau interesul în ceea ce priveşte motorsportul, iar asta face totul dificil.”
3. Ai avut emoţii în primele curse? Cum ai trecut peste ele?
“Emoţii clar au fost, dar din momentul în care te vezi la grila de start şi porneşti motorul, ţelul tău e să ajungi pe podium, iar primul loc e obiectivul principal. În mintea ta, eşti doar tu, circuitul şi ceilalţi piloţi. Nu prea ai timp sau energie să te mai gândeşti şi la altceva.”
4. Cred că cea mai mare problemă a unui pilot sunt sponsorii, cum stai la acest capitol?
“Pentru mine, din păcate, în acest an nu am reuşit să găsesc sponsori, astfel, nu am reuşit să strâng bugetul necesar. De aceea, probabil nu voi participa la competiţii de karting. Anul trecut am avut un sponsor, care m-a ajutat la primele curse, nu cu mult, însă a contat enorm pentru mine. Acum, însă, e foarte greu.”
5. Unde ţi-ar plăcea să pilotezi, ca şi circuit, atât în ţara cât şi în străinătate?
“Din afara ţării, cel mai probabil, aş vrea să încerc circuitul din Belgia, Spa Francorchamps. E un circuit istoric şi cred că orice pilot ar vrea să concureze acolo. Din ţară, circuitul meu preferat e cel de la Târgul Secuiesc. Este un circuit de viteză cu puţine puncte de frânare, unde am avut mereu succes, dar am fost supus şi unor situaţii grele. Cu toate acestea, rămâne un circuit frumos.”
6. Recomanzi motorsportul ca şi alternativa la sporturi mai populare?
“Din păcate, nu este accesibil oricui, din cauza costurilor. Ca să fii competitiv, trebuie să ai un buget mare, chiar şi în karting, dar dacă vrei, cu multă muncă şi perseverenţă ajungi sus. În lipsa alternativelor, poţi încerca şi motorsportul virtual, în simulatoare. Există curse virtuale, de exemplu, eu mă joc Formula 1 2022, unde există campionate mondiale, te poţi califica în runda finală, unde sunt 20 de piloţi, cei mai buni din lume, şi acolo nu ai nevoie de buget, doar de un calculator, un volan şi atât, nu e nevoie de zeci de mii de euro, dar e nevoie de multă muncă. E o alternativă, poţi începe aşa, vezi cum ţi se pare, dacă e pentru tine sau crezi că poţi să depui efort pentru a merge mai departe.”
7. Ai vreun dream car spre care aspiri?
“Cel mai probabil un Porsche 911 GT3 ar fi maşina visurilor mele.”
8. Ce îţi propui pentru acest an?
“În acest an, nu voi participa în Campionatul Naţional de Karting, dar vreau să mă calific pentru Formula 1 în Esports în 2023. Am mai participat şi în trecut, dar având examenul de clasa a 8-a, am fost nevoit să iau o pauză. Planul meu în acest moment este să îmi fac un nume în varianta online de Formula 1, care are şi premii substanţiale, pe măsura efortului depus. Nu exclud nici varianta să particip în karting. La sfârşitul verii, voi căuta sponsori pentru a face tot posibilul ca în 2024 să fiu din nou la linia de start.”
9. Ce mesaj doreşti să le transmiţi celor care vor să se apuce de motorsport?
“Nu este uşor să te apuci de motorsport. Necesită un corp bine antrenat, ai nevoie de pregătire fizică pentru fiecare cursă, de o minte ageră şi de un buget mare pentru a reuşi. Nu mai spun că e nevoie de implicare şi muncă multă. De exemplu, am observat că mulţi piloţi de karting, în pauzele dintre sesiuni, stau pe telefoane sau se plimba cu trotinetele. Consider că ar trebui să îţi dai silinţa şi să te implici mult pentru a reuşi.”