Echipa AlphaTauri a fost fondată în 2005 sub numele de Scuderia Toro Rosso, ca și echipă satelit a echipei principale de Formula 1, Red Bull Racing. Scuderia Toro Rosso, este un nume derivat din traducerea în italiană a numelui “Red Bull Racing Team”.

Scuderia Toro Rosso a fost creată pentru a furniza oportunități de dezvoltare și promovare piloților tineri cu potențial în motorsport, oferindu-le șansa de a-și demonstra abilitățile la cel mai înalt nivel al cursei auto și, în același timp, servind ca o pepinieră pentru echipa principală de Formula 1 de la Red Bull.

Toro Rosso și-a făcut debutul la Marele Premiu al Bahrainului din 2006, cu piloții Vitantonio Liuzzi și Scott Speed. Echipa a obținut primul lor punct în Formula 1 atunci când Liuzzi a terminat pe locul opt în Marele Premiu al Statelor Unite ale Americii. Acest rezultat a marcat un început promițător pentru echipa nou formată.

În 2020, echipa a fost redenumită AlphaTauri, preluând numele unei mărci de modă deținute de Red Bull. Această schimbare a adus o nouă identitate și o abordare reîmprospătată pentru echipă, care își propune să continue tradiția de a promova tinerele talente și de a obține rezultate remarcabile la cursele din Formula 1.

Echipa AlphaTauri a avut un început solid de la primul sezon, continuând performanțele bune din sezonul precedent sub vechea denumire. Aceasta a reușit să obțină puncte în 6 din primele 7 curse ale sezonului. Momentul de vârf a venit la Marele Premiu al Italiei, când pilotul francez Pierre Gasly a obținut o victorie impresionantă după o cursă plină de suspans.

În pofida începutului promițător, restul sezonului a fost marcat de rezultate mixte. De obicei, doar un singur pilot al echipei reușea să obțină puncte, cu excepția Marelui Premiu al Turciei, în care niciunul dintre piloți nu a reușit să aducă puncte. La finalul sezonului, echipa AlphaTauri s-a clasat pe locul 7 în clasamentul la constructori, acumulând 107 puncte. Astfel, sezonul a avut momente de strălucire, dar și provocări, și echipa AlphaTauri și-a consolidat poziția în mijlocul grilei de start, continuând să concureze în mod constant în competiția de Formula 1.

AlphaTauri beneficiază de o colaborare strânsă cu echipa Red Bull Racing, împărtășind tehnologie și resurse. Acest parteneriat le-a permis să își consolideze poziția în competiție și să beneficieze de experiența și cunoștințele echipei de top.

Yuki Tsunoda s-a alăturat echipei AlphaTauri în 2021 și a atras atenția prin viteza și talentul său. Cu toate că sezonul său de debut a fost marcat de unele fluctuații în performanță, Tsunoda a demonstrat un potențial promițător pentru viitorul echipei. El continuă să piloteze pentru echipă și pentru sezonul 2023, alături de noul său coechipierul său, Nyck de Vries.