Denis Pleșa, un pasionat al motorsportului, a urmat tradiția familiei și s-a dedicat curselor cu mașini de-a lungul anilor. Momentul în care a decis să se implice în motorsport a fost influențat de faptul că tatăl și fratele său erau piloți de curse, aceștia oferindu-i sprijin și îndrumare.

Denis a debutat în karting acum nouă ani, iar acum participă în cadrul Campionatului Național de Raliuri la două competiții, Rally Cross și Slalom Paralel. Plăcerea de a pilota și dorința de a acumula cât mai multă experiență și kilometri în competițiile de motorsport reprezintă factori importanți care îl determină să continue să performeze.

Campion nu te naşti, devii prin eforturi şi sacrificii. Orice tânăr campion ştie că experienţa se capătă în timp, că nu există o reţetă a succesului garantată şi că fiecare etapă constituie un prilej să te situezi pe podium sau, dacă nu, un prilej să cunoşti traseul foarte bine, în aşa fel încât data viitoare te aşteaptă un loc pe podium.

Chiar dacă a început de la o vârstă fragedă cariera sa în motorsport, Denis Pleşa a dat dovadă de perseverenţă, adaptabilitate şi pasiune, şi a început acest sezon cu victorii importante.

Fiind primul an în care participă la o clasă destinată seniorilor, ne aşteptăm ca Denis să ne surprindă în continuare şi dorim să îi urăm succes în continuare.

 

Denis Pleșa, în centrul imaginii pe locul 1

1. Care a fost momentul în care ai decis să te apuci de motorsport?

“Aceasta a fost o decizie de familie, atât tatăl meu, cât şi fratele meu sunt piloţi și mă ajuta din anumite puncte. Astfel, am decis şi eu să urmez această pasiune. Am debutat acum nouă ani în karting, iar acum particip în cadrul Campionatului Naţional de Raliuri la două discipline, şi anume la Rally Cross şi la Slalom Paralel.”

2. Ce te motivează să continui şi să performezi?

“Cred că cel mai important aspect este că mă simt foarte bine când pilotez, îmi place ceea ce fac şi îmi doresc să particip la cât mai multe competiţii pentru a câştiga kilometri şi experienţă. Un exemplu bun ar fi timpii buni pe care îi obţin la Slalom Paralel, reprezintă o motivaţie pentru mine.”

3. Care e cea mai mare provocare de care ai avut parte până acum?

“Cred că anul acesta, când am concurat pentru prima dată la o clasă destinată seniorilor, la Rally Cross, mai exact la clasa H1. Duelurile mi s-au părut destul de complicate, dar cu timpul vor deveni o obişnuinţă.”

4. Cum te relaxezi înainte şi după cursă?

“În principiu vorbesc cu prietenii mei, care sunt şi participanţi. Înainte de cursa ne dăm sfaturi, iar după obişnuim să împărtăşim ce s-a întâmplat pe traseu.”

5. Cine sunt persoanele care te susţin, care îţi sunt alături?

“Aici e vorba de familie, în primul rând, toată familia şi prietenii. Nu am momentan un crew, aşa că tata se ocupă de maşină, eventual şi fratele meu, care participă împreună cu mine, în acelaşi timp, şi ne ocupăm amândoi de maşină.”

6. Ce maşini ai condus până acum în competiţii?

“Nu am avut ocazia să conduc prea mult, acum concurez pe un Renault Clio 1, mai târziu sper să pot concura pe altă maşină, poate chiar anul acesta. Când vine vorba de maşina preferată, mi-ar plăcea să pot conduce un Mitsubishi Evo 7 sau Evo 8.”  

7. Ce crezi că le lipseşte şoferilor din România pentru a fi ca în Occident?

“Cel mai important aspect este lipsa disciplinei. Cunosc multe cazuri de indisciplină, uneori am fost şi martor la aşa ceva, în trafic. Pe lângă asta, înjură, sar la bătaie, mulţi nu respectă limita de viteză, şi pot continua.”

8. Cum arată agenda ta competiţională pentru acest an?

“Pot spune că este destul de încărcată, particip la două campionate şi mai merg şi alături de fratele meu la etape de Viteză în Coastă, dar în acest sens doar îl ajut. Până acum etapele din acest an mi-au adus rezultate foarte bune. Am fost pe podium peste tot şi am obţinut locul 2 de două ori şi locul 1 de trei ori.”  

9. Care sunt planurile tale din punct de vedere personal?

“Îmi propun să mă antrenez cât mai mult, dar şi să îl ajut pe tatăl meu să termine maşina pe care o construim. Este vorba de un Renault Clio 2, pe care încercăm să o terminăm anul ăsta. Sperăm să prindem câteva etape de acomodare cu ea în 2023, dar cu siguranţă voi concura cu ea sezonul viitor.”