Inundațiile grave din regiunea Emilia-Romagna din Italia au determinat declanșarea stării de alertă maximă în regiune, întrucât nivelul apelor continuă să crească în urma ploilor torențiale și a ieșirii din matcă a 21 de râuri. Aceste inundații devastatoare au afectat aproape 40 de orașe și localități, lăsând în urmă imagini cutremurătoare. Primarul orașului Bologna, Matteo Lepore, a descris ploile ca fiind o adevărată “bombă de apă” și a subliniat că niciodată în istoria cunoscută, această regiune nu s-a confruntat cu o situație atât de gravă. În prezent, aproximativ 3.000 de locuitori din Bologna și 13.000 de persoane din regiunea Emilia-Romagna au fost evacuate. De asemenea, până la momentul de față, sunt raportate nouă persoane care și-au pierdut viața în această tragedie. În estul orașului Bologna, multe străzi și artere au fost închise, iar zona metropolitană este complet izolată.

În contextul acestei situații de urgență,  a fost luată decizia de a anula etapa a șasea a Grand Prix-ului de Formula 1 din Emilia Romagna, care urma să aibă loc în acest weekend. Organizatorii au ajuns la concluzia că nu pot asigura siguranța spectatorilor, a echipelor și a personalului implicat în eveniment, având în vedere că autoritățile locale trebuie să-și concentreze întreaga atenție asupra celor afectați de inundații.

“S-a luat decizia de a nu continua cu weekendul de Grand Prix din Imola”, a fost mesajul emis de pe contul oficial  Formula 1 de Twitter.

Formula 1 a emis un comunicat în care transmite gândurile de bine și compasiunea comunității sale către persoanele și comunitățile afectate de evenimentele recente din regiunea Emilia-Romagna. De asemenea, comunitatea F1 a dorit să aducă un omagiu serviciilor de urgență care depun toate eforturile pentru a ajuta persoanele aflate în nevoie.

“Comunitatea Formula 1 dorește să-și exprime gândurile către persoanele și comunitățile afectate de evenimentele recente din regiunea Emilia-Romagna.

De asemenea, dorim să aducem un omagiu muncii serviciilor de urgență care depun toate eforturile pentru a ajuta persoanele aflate în nevoie”, este scris în comunicatul emis de Formula 1.

Decizia de a anula Grand Prix-ul din Imola a fost luată în urma discuțiilor dintre reprezentanții Formula 1, președintele FIA, autoritățile competente, inclusiv miniștrii relevanți, președintele Clubului Automobilistic Italian, președintele regiunii Emilia-Romagna, primarul orașului și organizatorii evenimentului. Motivul anulării este incapacitatea de a desfășura în siguranță evenimentul pentru fani, echipe și personal, fiind o decizie corectă și responsabilă având în vedere situația dificilă prin care trec orașele și localitățile din regiune.

“În aceste momente grele, nu ar fi corect să exercităm o presiune suplimentară asupra autorităților locale și serviciilor de urgență”, se spune la sfârșitul comunicatului F1.