Circuitul Balaton Park din Ungaria a fost deschis oficial recent, reprezentând cel mai înalt standard FIA pentru un circuit de curse construit în Europa Centrală în ultimii 15 ani. Construcția circuitului a durat patru ani și a costat peste 200 de milioane de euro. Traseul, conceput de către Ferenc Gulácsi, un arhitect maghiar, este format din 16 viraje și se desfășoară în sens invers acelor de ceasornic.

Deși circuitul deține în prezent o licență FIA de Gradul 2, care îi permite să găzduiască diverse categorii din motorsport de circuit FIA, cu excepția Formulei 1, locația a fost construită conform standardelor FIA de Gradul 1. Acest lucru înseamnă că are potențialul de a-și mări capacitatea de public până la 120.000 de spectatori, ceea ce îi permite să solicite licența de cel mai înalt nivel și, astfel, să poată găzdui în viitor competițiile de Formula 1.

Circuitul Balaton Park își propune să devină o locație importantă pentru evenimentele internaționale de motorsport. În ciuda existenței Hungaroring-ului din Budapesta, care găzduiește în prezent Marele Premiu al Ungariei, Circuitul Balaton Park oferă o opțiune alternativă în țară. Contractul pentru Marele Premiu al Ungariei de la Hungaroring este valabil până în 2027, iar circuitul a anunțat recent modernizări pentru a-și îmbunătăți facilitățile și pentru a adăuga MotoGP pe lista evenimentelor sale.

“Am proiectat traseul având în minte trei aspecte: siguranța, un grad ridicat de provocare pentru concurenți și sustenabilitatea acestuia. Sunt încântat că am ajuns în acest punct astăzi, că traseul este pregătit pentru utilizare. Primul steag poate fi fluturat”, a declarat arhitectul circuitului, Ferenc Gulácsi.

Circuit Balaton Park, unul dintre cele mai așteptate proiecte de motorsport din Europa Centrală este situat în pitorescul și fermecătorul cadru al Lacului Balaton. Aici, pasionații de curse și turiștii se pot întâlni pentru a experimenta o combinație fascinantă între motorsport și frumusețea naturală a uneia dintre cele mai mari și mai populare destinații turistice din Ungaria. Lacul Balaton este cel mai mare lac de apă dulce din Europa Centrală și de Est, fiind supranumit “Marea Ungariei”. Acest lac este situat în vestul Ungariei și reprezintă o destinație turistică populară, cunoscută pentru frumusețea sa naturală și apele sale calde.