Circuitul de la Barcelona-Catalunya, situat în afara orașului Montmeló, Catalonia, Spania, este una dintre cele mai importante și populare piste de curse din lumea Formulei 1. Construit în 1991, circuitul are o lungime de 4.657 km (2.894 mile) și o serie de curbe rapide și tehnice, oferind o provocare pentru piloți și o plăcere pentru spectatori. Acest circuit are tribune cu o capacitate de 140.700 de locuri.

Din anu 1991, Circuitul de la Barcelona-Catalunya a găzduit în fiecare an Marele Premiu al Spaniei din Formula 1, cu excepția anului 2020, când cursa a fost anulată din cauza pandemiei. Pista a găzduit și alte evenimente importante, cum ar fi MotoGP și Campionatul Mondial de Superbikes.

Circuitul de la Barcelona-Catalunya a fost locul unde Michael Schumacher a câștigat primul său Mare Premiu al Spaniei din 1995, într-o cursă plină de suspans. Marele Premiu al Spaniei rămâne și în zilele noastre una dintre cele mai așteptate curse din calendarul de Formula 1.

În 2021, circuitul a fost, de asemenea, locul de desfășurare a primei curse Extreme E, o competiție de off-road electric care urmărește să transforme motorsportul într-o activitate mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Una dintre caracteristicile cele mai interesante ale circuitului este sectorul 3, ce este format dintr-o serie de curbe rapide și tehnice. Aici, piloții trebuie să fie foarte atenți și să-și găsească punctul de frânare ideal pentru a evita ieșirea în decor.

În timpul cursei, aerul cald și uscat din Barcelona poate reprezenta o provocare suplimentară pentru piloți și mașinile acestora, ceea ce face ca această cursă să fie și mai interesantă și mai imprevizibilă.

Circuitul de la Barcelona-Catalunya este, de asemenea, un loc important pentru testarea noilor mașini și a echipamentelor din Formula 1. Mai multe echipe folosesc circuitul în timpul iernii pentru a-și pregăti noile mașini pentru sezonul viitor. Aceasta este o oportunitate unică pentru fanii Formulei 1 de a vedea mașinile și piloții în acțiune în afara sezonului de curse.

În afara cursei de Formula 1, circuitul găzduiește o serie de evenimente pentru fanii sporturilor cu motor, inclusiv testarea mașinilor, evenimente corporate și diverse curse de testare. De asemenea, acest circuit are și o școală de pilotaj, care oferă lecții de conducere pentru piloții amatori și profesioniști.

În prezent, acest circuitul este cunoscut pentru faptul că reprezintă o pistă tehnică, care permite mașinilor să atingă viteze ridicate pe anumite porțiuni ale pistei, precum și să realizeze manevre de depășire. Prin intermediul evenimentelor sale unice, circuitul continuă să ofere oportunități pentru fani și piloți, pentru ca aceștia să se poată bucura de adrenalina motorsportului.