Dacă ești un iubitor al motorsportului și dorești să fii la curent cu traseul competitiv al piloților, Formula 2 este locul ideal unde poți urmări viitorii piloți de Formula 1 și evoluția acestora spre titlul de campion mondial. În acest articol vom vedea de ce competițiile de Formula 2 merită urmărite, chiar dacă nu se ridică la prestigiul competiției de Formula 1.

 

Ce este Formula 2?

Pentru un pilot de curse, F2 (Formula 2) reprezintă ultimul pas înainte de a ajunge în F1 (Formula 1), ceea ce înseamnă că aici poți observa în timp real evoluția tinerilor piloți și procesul de maturizare a celor care vor concura în curând la cel mai înalt nivel al competiției de motorsport.

Formula 2 este o competiție de monoposturi, clasată ca nivel intermediar între Formula 3 și Formula 1. Campionatul F2 a fost lansat în forma sa actuală în anul 2017, succedând seria GP2, dar acest format datează încă din 1948.

 Această competiție a fost creată pentru a oferi un mediu competitiv în care piloții să își poată perfecționa abilitățile pentru curse și, totodată, reprezintă o arenă unde aceștia pot fi observați de echipele din F1, aflate în căutarea noilor talente pe care le pot folosi în cursa lor pentru obținerea campionatului.

Fiecare echipă din F2 utilizează aceleași șasiuri, aceleași motoare și aceleași anvelope, făcând competiția să fie una bazată în principal pe abilitățile pilotului, mai degrabă decât pe inovațiile tehnice ale echipelor. Acest lucru permite dezvoltarea tinerilor piloți în ceea ce privește abilitățile de pilotaj de la egal la egal, deoarece elimină din ecuație superioritatea tehnologică pe care o poate avea o echipă de curse, ceea ce poate compensa pentru unele greșeli ale pilotului, așa cum se întâmplă în F1.

Formula 2 constă în 22 de monoposturi identice. Șasiurile sunt realizate de Dallara Automobil. Fiecare vehicul este dotat cu un motor V6 turbo de 3,4 litri, fabricat de Mecachrome.

 

De ce merită urmărită Formula 2:

  1. Pilotul este în prim-plan

Spre deosebire de F1, unde spectacolul este unul complex, implicând atât piloții, cât și echipele acestora, precum și rapiditatea cu care echipele aduc inovații și pachete de upgrade monoposturilor, F2 merită urmărită strict pentru piloți și competiția dintre aceștia, care vizează atragerea atenției echipelor de F1 și, în cele din urmă, obținerea unui contract.

  1. Imprevizibilitate sporită

Datorită faptului că piloții nu sunt dezavantajați de un handicap tehnologic, F2 este mult mai imprevizibilă decât F1. Acest lucru înseamnă că aproape orice pilot poate câștiga o cursă, iar schimbările în clasament sunt frecvente. Astfel, fiecare weekend poate aduce o cursă palpitantă și plină de adrenalină, spre deosebire de F1, unde adesea un pilot domină o jumătate de sezon, un întreg sezon sau chiar mai multe sezoane la rând.

  1. Suspans constant

F2 este o competiție cu ritm rapid și acțiune constantă, oferind suspans de la prima până la ultima secundă a cursei. Monoposturile, deși nu sunt la fel de rapide ca cele de F1, oferă curse strânse și intense, în care manevrele de depășire sunt mult mai frecvente.

  1. Familiarizarea cu viitorii campioni de F1

Piloți precum Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Charles Leclerc și George Russell au câștigat titlul în această competiție înainte de a se lansa în F1, unde au devenit piloți de top. Astfel, F2 a reprezentat un pas esențial în carierele lor, oferindu-le oportunitatea de a învăța să concureze la cel mai înalt nivel competițional.

Mulți dintre piloții din F2 au ocazia să fie piloți de rezervă sau să participe la testele făcute de echipele din F1, ceea ce le oferă o perspectivă reală asupra cerințelor din F1 și îi ajută să se pregătească pentru o posibilă promovare.

Formula 2 reprezintă pepiniera preferată a echipei de F1 până în zilele noastre. Piloții Oliver Bearman, precum și Andrea Kimi Antonelli, se vor afla în grila de Formula 1 în sezonul următor, 2025.

Deși Formula 2 nu se ridică la nivelul de popularitate și prestigiul F1, ne oferă oportunitatea de a cunoaște viitorii piloți de F1 înainte ca aceștia să ajungă în grilă. În plus, F2 oferă o competiție palpitantă, în care piloții au șanse egale de a se remarca exclusiv prin abilitățile lor.