Niki Lauda a fost unul dintre cei mai mari piloți de curse din istorie și un simbol al curajului și al determinării în lumea motorsportului. Nascut în Viena, Austria, la 22 februarie 1949, Lauda și-a început cariera în cursele de mașini în anii 1960 și a devenit cunoscut pe scena internațională în anii 1970, când a început să concureze în Formula 1.

Lauda a fost cunoscut pentru abilitățile sale de pilotaj, dar și pentru curajul și determinarea sa. Într-un interviu acordat în 2013, acesta a spus că secretul succesului său a fost determinat de capacitatea lui de a se concentra și de a rămâne calm în orice situație.

Acesta a concurat în Formula 1 timp de 13 ani câștigand trei titluri de campion mondial în această perioadă: în 1975, a câștigat primul său titlu de campion mondial, după acesta a mai caștigat titlurile din 1977 și 1984. În total, Lauda a câștigat 25 de curse de Grand Prix și a obținut 54 de podiumuri în cariera sa. El a concurat pentru echipe precum Ferrari, McLaren și Brabham.

Pe lângă cariera sa impresionantă în lumea motorsportului, Niki Lauda este renumit și pentru curajul său și pentru determinarea de a se ridica după un accident înfricoșător. În 1976, la circuitul Nürburgring din Germania, Lauda a fost implicat într-un accident grav, în care și-a pierdut casca și a suferit arsuri serioase la față și plămâni după ce mașina sa, Ferrari 312T2, a izbucnit în flăcări. Însă, în ciuda acestor răni grave, el a reușit să se recupereze și să revină la curse în doar șase săptămâni, continuându-și cariera de pilot pentru mulți ani de atunci. Această determinare și capacitatea de a face față obstacolelor l-au transformat pe Niki Lauda într-un model de urmat pentru tinerii piloți de curse și nu numai.

Niki Lauda a fost implicat și în afaceri de succes. El a deținut o serie de companii în domeniul aviației și nu numai. Unele dintre acestea sunt Lauda Air, Niki și Lauda. De asemenea, el a fost consultant pentru echipele de Formula 1 Scuderia Ferrari și Mercedes-AMG Petronas. Acesta a fost chiar și președintele neexecutiv al echipei de curse Mercedes-AMG Petronas Motorsport, din care Niki Lauda deținea 10% din acțiuni.

În data de 20 mai 2019, Niki Lauda a murit la vârsta de 70 de ani în timpul somnului, la Spitalul Universitar din Zürich, unde era internat pentru a se încerca ameliora daunele suferite în urma accidentului de la Nürburgring, prin intermediul unui transplant de plămâni. Moartea sa a fost un șoc pentru lumea motorsportului și a fost marcată de omagii din partea colegilor săi de Formula 1 și de fanii din întreaga lume. Cu toate acestea, moștenirea sa ca unul dintre cei mai mari piloți de curse din istorie rămâne în continuare în memoria fanilor Formula 1 și a motorsportului în general.