Drag racing-ul este o ramură a motorsportului în care două vehicule modificate se întrec într-o cursă pe o distanță scurtă, cea mai comună distanță fiind de 402 de metri (un sfert de milă). Cursa este câștigată de pilotul din vehiculul care traversează linia de sosire mai rapid decât adversarul său.

În drag racing, cele mai comune vehicule folosite sunt mașinile de drag, care sunt mașini modificate, special adaptate pentru a atinge viteze foarte mari într-o perioadă scurtă de timp. Acestea sunt de obicei alimentate cu motoare cu combustie internă și pot avea o putere de peste 8.000 de cai putere.

Drag racing-ul a luat naștere în anii 1940 după finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial. Unii dintre veteranii de război ai celui de-al Doilea Război Mondial s-au implicat în mod activ în organizarea, participarea și popularizarea acestui sport, iar unele dintre cursele de drag erau organizate în baze aeriene dezafectate, pe pistele de aterizare ale acestora, fapt ce le făceau un loc ideal pentru atingerea unor viteze extrem de mari. În 1951, Wally Parks a înființat National Hot Rod Association (NHRA). Organizația a interzis utilizarea nitrometanului în 1957, numindu-l nesigur, în parte prin eforturile lui C.J. Hart; interdicția a fost ridicată în 1963.

Există diferite clase în drag racing, în funcție de tipul și performanța vehiculului. Cele mai comune clase includ Super Stock, Stock, Pro Stock, Top Fuel, Funny Car și Pro Modified.

În clasa Top Fuel, cele mai rapide și mai puternice mașini din drag racing sunt cele care pot ajunge la viteze de peste 500 km/h și pot parcurge un sfert de milă în mai puțin de 4 secunde. Aceste vehicule au motoare care generează peste 10.000 de cai putere și folosesc nitrometan pentru a crește performanțele motorului.

Drag racing-ul poate fi o activitate periculoasă, cu riscuri pentru siguranța participanților și a spectatorilor, de aceea, aceste evenimente sunt organizate având în vedere anumite măsuri de siguranță. Participanții trebuie să respecte reguli stricte și să fie echipați cu dispozitive de siguranță, cum ar fi centurile de siguranță și cadrul de protecție.

În plus, organizatorii evenimentelor de drag racing trebuie să aibă autorizații și să respecte regulile cu privire la distanțarea spectatorilor de zona de curse și asigurarea unei echipări adecvate pentru intervenții rapide în caz de accidente.