Monster Jam este un eveniment live de divertisment motorizat extrem de popular în toată lumea. Această competiție se desfășoară pe un stadion și implică utilizarea camioanelor monstru, cunoscute și sub denumirea de “monster trucks”, conduse de șoferi profesioniști ce concurează în diferite tipuri de evenimente, inclusiv curse, concursuri de cascadorii, sărituri și distrugerea altor autovehicule. Acesta competiție a început în anul 1992, sub supravegherea United States Hot Rod Association. Evenimentele se desfășoară în principal în America de Nord, cu unele evenimente secundare organizate și în alte țări.

Monster Jam este un motorsport popular în Statele Unite ale Americii și în alte țări din lume, cum ar fi Canada, Australia și Europa. În fiecare an, se organizează turnee Monster Jam în diferite orașe, iar evenimentele sunt transmise în direct la televizor, astfel încât fanii acestui motorsport să poată urmări spectacolul din confortul propriilor locuințe.

Fiecare monster truck are o înălțime de aproximativ 3,5 metri și o greutate de aproximativ 5,5 tone. Acestea sunt echipate cu motoare V8 puternice, care pot produce peste 1500 de cai putere. De asemenea, mașinile sunt dotate cu anvelope uriașe și suspensii speciale, care le permit să sară peste obstacole și să zdrobească orice obiect din calea lor.

Acest motorsport dispune de o varietate de probe. Cursele implică un traseu format din obstacole și viraje, în timp ce concursurile de cascadorii presupun efectuarea de manevre periculoase, cum ar fi sărituri și rostogoliri. În concursurile de distrugere, monster truck-urile se întrec pentru a zdrobi și distruge mașini, a sări peste ele și efectua manevre ce facilitează distrugerea unor obstacole. Din anul 2019, competițiile cu mașini distruse au fost eliminate de la evenimentele Monster Jam.

Fiecare eveniment monster truck determină propriul câștigător. Acest câștigător este determinat de camionul care a acumulat cele mai multe puncte la finalul acelui eveniment. Dacă același șofer câștigă toate cele trei evenimente din aceeași seară, este considerat Doubling Down”.

Monster Jam este un motorsport unic, în care mașinile monstruoase, cu dimensiuni neobișnuite, sunt conduse de șoferi curajoși pentru a crea o atmosferă plină de suspans. Datorită dimensiunilor și puterii lor, monster truck-urile impresionează publicul și le oferă spectatorilor o experiență de neuitat.