Monster truck-urile sunt vehicule cu dimensiuni neobișnuite, proiectate special pentru a concura în cadrul evenimentelor de motorsport, cum ar fi cele organizate de Monster Jam. Acestea sunt echipate cu pneuri gigantice, care pot ajunge și la 1,7 metri în diametru, și cu un șasiu masiv, construit din oțel. Monster truck-urile sunt concepute pentru a participa la curse pe teren accidentat și la demonstrații de distrugere. În timpul acestor evenimente, monster truck-urile sunt, de asemenea, supuse unor manevre spectaculoase, cum ar fi sărituri și diferite manevre pe două roți.

Primele monster truck-uri au apărut la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980. Acestea au fost construite ca vehicule pentru spectacole și au evoluat în mod constant pe parcursul timpului. Primul monster truck care a fost utilizat să strivească alte mașini, “Bigfoot”, a fost construit în 1975, de către Bob Chandler din Missouri. Chandler a ridicat o camionetă Ford F-250 pe roți de 48 de inch și a început să o conducă prin noroi. În scurt timp, a adăugat suspensii mai mari și a început să concureze cu această mașină în curse off-road.

Pe parcursul anilor 1980, competițiile de monster truck-uri au început să devină din ce în ce mai populare, iar Monster Jam, cel mai mare organizator de evenimente de monster truck, a fost înființat în 1992.

Monster truck-urile sunt considerate cele mai mari vehicule din lume, cu o înălțime medie de aproximativ 3,7 metri și o greutate de aproximativ 5 tone. Acestea sunt alimentate de motoare V8 care pot produce până la 1.500 de cai putere, permițându-le să ajungă la viteze de peste 100 km/h.

Monster truck-urile sunt construite pentru a rezista la eforturi extreme și sunt echipate cu un motor puternic. Aceste mașini sunt, de asemenea, construite pentru a fi foarte rezistente și pentru a putea rezista la lovituri serioase. Deși monster truck-urile sunt construite pentru a fi rezistente și durabile, acestea pot fi și extrem de periculoase. De aceea, aceste mașini sunt echipate cu dispozitive de siguranță, cum ar fi centurile de siguranță special adaptate, sway bars și cadrul de protecție. Totuși, accidentele pot avea loc în orice moment și pot fi foarte grave.

Competițiile de Monster Jam sunt organizate în diferite probe, inclusiv curse auto, concursuri de skill-uri și freestyle. În timpul probelor de curse, mai multe monster truck-uri se întrec într-un traseu cu obstacole, iar câștigătorul este determinat de cel care trece primul linia de sosire.

În timpul probelor de skill-uri, fiecare monster truck încearcă să-și demonstreze abilitățile, cum ar fi condusul pe două roți, efectuarea de salturi în aer și multe alte acrobații spectaculoase.

În ceea ce privește concursul freestyle, fiecare monster truck are la dispoziție un timp limitat pentru a-și arăta abilitățile și a efectua cascadorii cât mai impresionante, cum ar fi sărituri, răsturnări și mai multe altele.