NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) este o competiție de curse auto care a luat naștere în Statele Unite ale Americii, în anii 1940. Această competiție a devenit extrem de populară în rândul fanilor de motorsport din toată lumea, fiind considerată ca una dintre cele mai intense și spectaculoase competiții din lumea motorsportului.

NASCAR a început ca o competiție de curse neoficiale în Statele Unite, în care piloții din zona rurală și-au adus mașinile personale modificate și au început să concureze într-un circuit oval. În timp, această competiție s-a dezvoltat și a devenit un sport auto oficial, înregistrat în 1948 sub numele de National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) de catre fondatorul Bill France.

Numele competiției (NASCAR) reflectă originile sale, facând referire la cursele de mașini comune și la utilizarea mașinilor de serie („stock cars”) modificate. Acest tip de mașină este folosit și în prezent în NASCAR, cu modificări care le fac mai rapide, mai puternice și mai sigure pentru competiții.

Una dintre caracteristicile unice ale competiției NASCAR reprezintă utilizarea unor mașini de curse modificate, ce sunt construite special pentru acest tip de competiție. Aceste mașini sunt extrem de rapide și puternice, având motoare V8 de peste 800 de cai putere, care pot atinge viteze de peste 320 km/h.

NASCAR organizează peste 1.500 de curse pe an, care au loc în peste 100 de locații, pe circuite diferite.

Competiția NASCAR este organizată în diferite serii, cele mai importante sunt Cup Series, Xfinity Series și Camping World Truck Series. În fiecare serie, piloții concurează într-un număr mare de curse, iar la finalul sezonului, câștigătorul este desemnat în funcție de punctajul acumulat în timpul competițiilor. Cursele se desfășoară de obicei pe circuite de mărimea unui stadion în formă ovală, pe care mașinile piloților NASCAR pot atinge viteze foarte mari.

În cadrul competiției NASCAR, piloții se pot confrunta cu diverse provocări, cum ar fi viteze ridicate, frânări bruște, contact fizic între mașini și alți factori de risc. Astfel, aceștia trebuie să aibă abilități excelente de conducere și să fie foarte atenți și vigilenți pe tot parcursul cursei.

Competiția NASCAR a câștigat popularitate în rândul fanilor din întreaga lume, fiind una dintre cele mai vizionate competiții sportive din Statele Unite. NASCAR organizează și alte evenimente, cum ar fi expoziții de mașini, seminarii și întâlniri cu fanii.