Raliul de la Dakar (Dakar Rally) este una dintre cele mai dificile și periculoase curse off-road din lume, ce atrage participanți din întreaga lume și este cunoscută pentru traseul său dificil și provocările sale extreme.

Istoria Raliului de la Dakar începe în anul 1977, la un an distantă de când Thierry Sabine, un pilot francez, s-a pierdut în deșertul libian în timpul unei curse (Cote-Cote). Acesta a fost atât de încântat de experiența prin care a trecut, încât a decis să organizeze o cursă off-road prin Sahara. Prima ediție a curselor, numită “Paris-Dakar”, a avut loc în decembrie 1978 și a început în capitala Franței, Paris, și s-a încheiat în Dakar, capitala Senegalului.

Raliul de la Dakar este organizată de Amaury Sport Organisation (ASO) și este deschisă pentru toate tipurile de vehicule off-road, inclusiv motociclete, ATV-uri, mașini și camioane.

Cursa este împărțită în mai multe etape, cu un traseu de peste 9.000 de kilometri în total și cu o durată de aproximativ două săptămâni. Participanții trebuie să treacă prin deșert, munți, râuri și lacuri, fiind necesare abilități foarte bune de navigare și de conducere pentru a ajunge la linia de finish. Traseul este stabilit cu doar câteva zile înainte de începerea raliului, astfel încât participanții nu știu exact ce îi așteaptă pe parcurs.

Pentru a participa la Raliul de la Dakar, concurenții trebuie să aibă o pregătire fizică și mentală adecvată. De asemenea, trebuie să aibă echipamentul adecvat și vehiculul pregătit pentru condițiile extreme. Deoarece cursa se desfășoară în condiții extreme de temperatură, participanții trebuie să aibă echipament de protecție adecvat pentru a evita expunerea la razele UV și la căldură excesivă.

Raliul de la Dakar este una dintre cele mai dificile și extreme curse off-road din lume, care testează limitele participanților și ale vehiculelor lor. Cu toate că este o competiție extremă și periculoasă, aceasta atrage în fiecare an participanți și fani din întreaga lume, ce doresc să participe la această competiție de off-road.