Care sunt ingredientele pentru a avea o carieră de succes in motorsport? Am întrebat mai mulți piloți, fiecare oferind câte un răspuns diferit. Unii au menționat că totul vine din talent, alții au spus că bugetul contează cel mai mult, dar sunt și câțiva care au mărturisit pentru a concura, este nevoie de o combinație între curaj și nebunie.

Raluca Magdaș ne poate spune mai multe despre această combinație. A știut ce a vrut de la bun început și a luat în serios rolul de copilot. În afară de practicarea sportului cu motor, Raluca este Mindset Coach, fiind foarte pasionată de mintea și comportamentul uman.

Cum a ajuns concureze? Care sunt persoanele care au influențat-o cel mai mult în carieră? Ce planuri are pentru acest sezon? Raluca ne oferă toate răspunsurile în acest interviu, marca Autodriven.

1. Cum ai ajuns să faci parte din acest fenomen?

“Din pură întâmplare. Prin 2005 am fost la primul meu raliu, ca și spectator, iar după ce se terminase prima probă mi-am zis “Eu vreau să fiu copilot!”. Am ajuns apoi să activez pe partea de media în ceea ce privește motorsportul, am lansat și propriul website, pe care l-am și vândut câțiva ani mai taziu. A fost punctul de pornire, după care am început să am mai mult contact cu lumea această. Ulterior, în 2009, în drum spre Sibiu Rally Show, a zis Ioan Mihuț că vrea să debuteze în CNR, iar eu l-am întrebat dacă m-ar accepta ca și copilot. Răspunsul a fost unul pozitiv, iar în 2010, la Raliul Argeșului, am avut parte de primul meu raliu.”

2. Cine sunt persoanele care te-au influențat sau încurajat cel mai mult?

“Am vrut să fiu în preajma unor piloți și copiloți pe care Îi admiram și voiam să învăț de la ei, direct sau indirect. Daniel Ungur, Vlad Cosma, Mihaela Beldie, Florin Dorca, Sebastian Itu, Sebastian Barbu, Raul Badiu, aceștia ar fi câțiva pe care aș vrea să Îi menționez, Îmi cer iertare celor pe care nu i-am mentionat.”

3. Știu că participi din postura de copilot, te-ai gândit vreodată să pilotezi într-o competiție?

“Mi-a trecut de câteva ori prin cap, și chiar îmi făcusem un plan pentru câteva curse. Cu toate acestea, încă nu am curajul și nici bugetul necesar pentru acest lucru. Dar nu se știe niciodată, clar nu exclud asta. Până atunci, îmi place super mult în dreapta și vreau să cred că fac o treaba bună.”

4. La ce competiții participi?

“În prezent, particip În Campionatul Național de Raliuri.”

5. Care ar fi cele mai importante realizări până în prezent?

“Faptul că am avut ocazia să fiu în dreapta unor piloți precum Sebastian Barbu și Raul Badiu, dar și că am revenit la start în 2022, după o pauză de 5 ani.”

6. Fiind în postura de copilot, ai avut parte de evenimente neplăcute în timpul competiției?

“Cu siguranță, însă nimic notabil. De exemplu, eram la primul raliu cu Sebastian Gioarsa, în 2012 cred, la Bacău,  cu Loganul. Era prima zi și ultima probă inainte de superspecială, cu 2-3 km înainte de finish, ne răsturnăm pe o parte, dar aterizăm pe roți. A doua zi am pațit exact la fel, singura diferență fiind că de data asta s-a oprit și motorul. În momentul în care am văzut că pornește mașina și putem termina proba, nu imi venea să cred. Până la urmă sunt experiențe din care am avut de învățat.

7. Care sunt cele mai importante abilități pe care un copilot trebuie să le aibă?

“Din perspectiva mea, cel mai important este să ai curaj, o doză de nebunie și inconștiență, să ai încredere în cel de la volan, să îți dai voie să greșești și să știi să înveți din greșeli. Alte skill-uri se învață și se dezvoltă pe parcurs, odată cu creșterea experienței.

8. Cu excepția motorsportului, ce altceva îți mai place să faci în restul timpului?

“Mindset coaching, ieșiri cu prietenii, plimbări cu mașina, la volan de data asta, dar și plimbări prin natură. De asemenea, Îmi place să aflu lucruri despre comportamentul uman și cum funcționează mintea.”

9. În ceea ce privește participările din acest an, cum arată agenda ta?

“Încă nu știu nimic concret. Fiind ocupată în această perioadă cu facilitarea într-un program de mindset în relația cu banii, nici nu mi-am bătut capul cu partea de motorsport. Sper să ajung să particip la Raliul Sibiului, care este și preferatul meu.”