Fiecare discuție pe care o am cu un pilot de motorsport este o nouă experiență. Fiind persoane calme şi foarte atente la detalii, pare ca vorbim de altă țară, altă societate. Apoi realizezi că aceşti oameni au nervi de oţel, energia şi-o păstrează pentru cursă. Nu te poţi numi pilot de motorsport dacă nu ai o atenţie deosebită la detalii. O fracţiune de secundă poate face diferenţa între podium şi abandon.

Despre ambiție, Ovidiu Ponea ne poate spune foarte multe. Este genul de pilot meticulos, serios, care se prezintă la linia de start cu încredere in sine și în mașina pe care a construit-o de la zero aproape singur.

În acest interviu, Ovidiu ne va spune care sunt performanțele sale cele mai notabile, ce piloți l-au impresionat și ce decizie a luat pentru acest an competițional.

1. Cum ți-ai început cariera în motorsport?

“Cariera mea a început acum 10 ani. Eram un puști care își dorea să se afirme pe acest plan. Pe atunci eram un fan înrăit al disciplinei Viteză în Coastă unde am avut ocazia să merg în dreapta mai multor piloți și cred că de aici ambiția mea a devenit și mai mare deoarece am dorit să le urmez exemplul, să ajung ca ei.”

2. Din experiența ta, ce aspecte trebuie luate în considerare atunci când te gândeșți să alegi acest sport? Ce ar trebui să știi înainte?

“Din punctul meu de vedere, trebuie să fii un om ambițios și să nu te mulțumești cu puțin. Seriozitatea este și ea foarte importantă și ajută să ai parte de un parcurs cât mai bun.”

3. La ce competiții participi în prezent?

“În prezent particip la Campionatul Național de Viteză în Coastă.”

4. Care sunt cele mai importante performanțe din carieră?

“Cele mai importante momente din cariera mea au fost în anul 2022 când mi-am făcut debutul cu o mașină împrumutată în Campionatul Național de Viteză în Coastă 2, unde am ieșit și campion la Debutanți, iar apogeul l-am atins anul trecut când am participat cu propria mașină de curse realizată în proporție de 90% de către mine. Rezultatele au fost peste așteptările mele, am reușit locul 9 la Open la categoria 1 și am ieșit campion la clasa 4A.”

5. Ce momente neplăcute îți aminteșți?

“Momentele neplăcute nu întârzie să apară când faci parte din această ramură iar la prima etapă în care am participat cu SEAT-ul, am avut o ieșire în decor chiar la etapa de casă – la Câmpulung.”

6. Cine consideri că te-a influențat cel mai mult?

“Un impuls foarte mare l-am avut din partea unor oameni minunați care m-au ajutat enorm și anume doi piloți de excepție Lucian Raduț și Alin Cristea, cărora le mulțumesc pe această cale.”

7. Ai încercat să practici și alt sport sau ți-ai dori să practici și altceva?

“Da, când eram un puști am jucat și fotbal la echipa din orașul meu natal, Dacia Mioveni.”

8. Ce îți place să faci în timpul liber, cu excepția motorsportului?

“Timpul liber îmi place să îl petrec cât mai mult alături de familie, deoarece în perioada competițiilor ne vedem mai rar.”

9. Cum arată sezonul competițional 2024 pentru tine?

“Anul 2024 pentru mine cel mai probabil vine cu o pauză. Din păcate bugetul nu îmi permite să mai fac un sezon complet, dar nu se știe niciodată ce îți rezervă ziua de mâine.”