Când ne gândim la noua generație de piloți, ce cuvânt ar descrie cel mai bine performanțele lor? Nu cred că putem sumariza totul atât de simplu. Fiecare generație a avut epoca sa de aur, realizările sale incomparabile, dar nu inegalabile. Acest aspect mi-a dat mereu de gândit și cred că suntem pe drumul cel bun.

Tânărul Matei Savu concurează la Slalom Paralel, dar în acest an își propune să încerce și altceva. Este unul din piloții pe care Vali Porcișteanu i-a îndrumat, antrenat și genul de pilot de la care se așteaptă să aibă rezultate excelente.

Până să îl vedem pe tânărul Matei la linia de start în acest an, vom afla care sunt momentele care i-au definit cariera până acum, cum se pregătește înainte de o competiție și ce are în plan pentru acest an, în afară de motorsport.

1. De ce motorsport?

“A fost pasiunea mea încă de când eram copil, tata obișnuia să mă ia cu el la curse și fiind din Câmpulung Muscel, se țineau multe etape aici. Mi-au plăcut mult mașinile, nu pot să explic această pasiune, iar în ceea ce privește motorsportul, am considerat că sunt potrivit pentru acest domeniu. Cu ajutorul lui Vali Porcișteanu, el fiind cel care m-a îndrumat și cel care m-a ajutat în nenumărate rânduri, am ajuns să îmi încep cariera într-un loc unde simt că aparțin.”

2. La ce competiții participi?

“În principiu, concurez la Slalom Paralel. Anul acesta aș vrea să particip la toate etapele care se vor desfășura, eventual îmi doresc să completez cu participări la Viteză în Coastă sau Campionatul Național de Raliuri.”

3. Cum te pregătești când știi că urmează să concurezi?

“Pregătirea fizică, foarte importantă pentru orice pilot, începe la sală, dar încerc să mă duc și la track day-uri sau la karting. Încerc să mă mențin cât mai mult ancorat în această activitate. Psihic, mă trezesc odihnit, concurez mereu bine dispus și nu am o rutină pe care o repet.”

4. Care sunt momentele care crezi că au definit carierata până acum?

“Faptul că am reușit să particip la “Pilot de Curse” by Vali Porcisteanu Racing, unde am primit ca și premiu un curs de pilotaj, după ce am ieșit pe locul 3, după care m-am gândit să particip la Slalom Paralel. De acolo a plecat tot, este punctul culminant. Nu pot exclude nici momentul în care am reușit să obțin locul întâi la Cupa Logan în prima etapă din sezon, lucru care m-a motivat enorm.”

5. Ai avut parte și de momente neplăcute de când concurezi?

“Da, m-am răsturnat în a doua etapă, la Groapă la Sibiu, eram pe locul 2 dar am vrut să mă bat pentru locul 1. Bineînțeles, asta a fost o prostie, o învățare de minte. Nu am avut prea multe experiențe de genul.”

6. Te-ai gândit să practici și alt sport?

“Nu mi-a trecut prin cap, acesta e locul meu, nu aș vrea să practic altceva, mersul la sală nu se pune ca și sport de performanță. Am încercat și alte sporturi, fotbal, baschet, tenis și kickboxing, dar motorsportul a rămas în suflet ca și sport preferat.”

7. Cine te-a influențat cel mai mult în cariera ta?

“În primul rând Vali Porcișteanu, el m-a primit cu brațele deschise, dar au fost și alții, piloți precum Matei Ghiban sau Cristian Sugar care mi-au fost alături. În afară de aceștia, sunt multe alte persoane care m-au ajutat.”

8. Cu ce alte activități te ocupi în timpul liber?

“Eu sunt elev în ultimul an de liceu, în afară de motorsport mă ocup cu meditații, școală și nu am timp de foarte multe activități. Ca și facultate, am ales Facultatea de Administrație și Afaceri din București.”

9. Ce urmează în acest an pentru tine?

“Din punct de vedere competițional, Îmi doresc să particip tot sezonul la Slalom Paralel. Personal, îmi doresc să iau Bacul și să merg mai departe la facultatea aleasă. Evident, fiind ultima vară înainte de facultate, îmi voi rezerva câteva zile pentru a petrece, dar voi participa și la toate etapele de pe parcursul verii, în niciun caz nu voi neglija acest aspect. Vreau să mă mențin cât mai aproape de acest sport.”