Peisajul Formulei 1 se schimbă în fiecare sezon competițional, cu echipe care concurează constant pentru avantajul competitiv pe pistă și piloți ce visează la titlul de campion. Italianul Andrea Stella, directorul echipei McLaren, a discutat despre opțiunile strategice ale echipei pentru a concura de la egal la egal cu rivalii de la Red Bull.

Stella a spus că există multe incertitudini în privința competitorilor, în special a celor de la Red Bull, care nu au investit semnificativ în dezvoltarea mașinii pentru începutul sezonului 2024, lăsând loc pentru ipoteza că Red Bull va aduce un pachet consistent de îmbunătățiri pentru mașina lor mai târziu în acest sezon. McLaren trebuie să ia în considerare toate aceste aspecte strategice dacă vrea să aibă șansa la titlu.

“Competitivitatea pe pistă depinde de ceea ce a făcut competiția. Când ne gândim în mod specific la Red Bull, există un element ce face ca toată lumea să aibă îndoieli cu privire la ceea ce se va întâmpla în 2024, și anume faptul că nu și-au dezvoltat foarte mult mașina.

Așadar, întrebarea este dacă au acumulat îmbunătățiri și vor capitaliza pe mașina anului viitor? Aceasta este teoria mea. Nu pot să cred că Red Bull nu ar fi fost în stare să-și dezvolte mașina. Poate au decis să nu livreze upgrade-uri, dar cu siguranță acest lucru poate însemna că ritmul lor de dezvoltare a continuat.

Aș spune că Red Bull ar trebui să fie extrem de competitivi [în 2024] și vom vedea unde ne aflăm și ce fel de provocare vom putea depăși pe pistă”, a declarat Andrea Stella, directorul echipei McLaren.

În ciuda incertitudinilor legate de strategiile celorlalte echipe, Stella rămâne încrezător în șansa echipei McLaren în acest sezon. McLaren se concentrează asupra capacităților proprii, încercând să reducă decalajul de performanță dintre ei și Red Bull în timp.

“Dar, pentru mine, pentru noi, este important să vedem că facem o treabă bună din propria noastră îmbunătățire a performanțelor. Suntem încrezători că, dacă continuăm în acest fel, în timp, avem oportunitatea de a reduce decalajul. Așa că aceasta este viziunea noastră pentru viitor”, a adăugat Stella.

Se pare că asul din mâneca echipei McLaren pentru acest sezon este Lando Norris. După ce a analizat statisticile din sezonul trecut, Stella a spus că Norris a avut al doilea cel mai mare punctaj după Max Verstappen, începând cu Grand Prix-ul din Austria. Stella crede că, dacă McLaren livrează o mașină competitivă, Norris are capacitatea de a profita la maxim de aceasta, asigurând astfel victorii în cursele din acest sezon.

“Dacă aruncăm o privire asupra cifrelor de la Austria încoace, Lando este al doilea cel mai bun pilot după Max. Acest lucru reflectă calitatea condusului, performanța de care este capabil, ceea ce îl plasează în vârful grilei.

Prima victorie este întotdeauna cea mai importantă, apoi lucrurile devin puțin mai ușoare. Motivul principal pentru care acest lucru nu a fost posibil este pentru că nu l-am pus pe Lando în poziția de a concura constant pentru o victorie. El este pregătit pentru asta, este mai mult despre faptul că noi suntem pregătiți să livrăm mașina care să-i permită să profite de oportunități”, a spus Stella despre performanța lui Lando Norris.