Am tot folosit în interviurile noastre cuvinte precum “pasiune”, “determinare” sau “talent”. Avem în România foarte multe tinere talente, dar și piloți cu experiență, în a căror descriere pot folosi aceste cuvinte cu lejeritate. Ştef Raita, pe care mulți au avut ocazia să îl cunoască, este unul din acei oameni emblematici ai motorsportului din țară, chit că nu este pilot de performanță.

Dacă piloții fac spectacol pe traseu, Ştef Raita face spectacol pentru cei care sunt prezenți la eveniment, dar și pentru cei care urmăresc online sau vor să știe ce s-a întâmplat în etapa respectivă. Este “omul cu informația” dar și persoana responsabilă cu atmosfera, lucru destul de greu de obținut.

Vom afla în acest interviu cum arată o cursa prin ochii unui comentator, ce eforturi trebuie să facă înainte să înceapă competiția și ce anume Îi place să facă în timpul liber. Autodriven Îi urează mult succes, cu siguranță ne vom mai auzi în viitor!

1. Ce te-a atras cel mai mult la motorsport?

“De mic am fost dependent de sporturi extreme și cred că cel mai mult m-a atras adrenalina. Întâmplător, am fost spectator la curse de la 6 ani, la Brașov, unde am văzut pentru prima dată mașini modificate. Mă uitam și la Formula 1 la televizor, dar nu știam că existau competiții motorizate și în România. Dar de ce tocmai motorsport? Este o întrebare bună, mi-a plăcut foarte foarte mult de la început, dar poate nu toate lucrurile trebuie să aibă o explicație exactă. Am adorat încă de la început design-ul, modul în care se comportă mașinile, teoriile de pilotaj, diferențele între mersul pe macadam și asfalt, etc. Până la urmă, acesta e și motivul pentru care pot comenta, pentru că Îmi place diversitatea. De ce curse și nu altceva legat de mașini? Pentru că aici s-au închegat toate lucrurile în favoarea mea. Este o pasiune care a depășit orice limită, și în sens pozitiv dar și negativ, și vorbim de un lucru pe care nu știu dacă poate să îl înțeleagă oricine.”

2. Cu ce te ocupi mai exact?

“Sunt comentator sau MC, dar pe lângă asta, mă ocup un pic și de organizarea live-urilor și a oamenilor prezenți la evenimente, încerc să aduc un suflu nou pe partea asta. Alături de echipa mea, formată din super oameni, cărora le mulțumesc, încercăm să acoperim o gamă cât mai vastă de evenimente. Ceea ce facem, zic eu, aduce un plus evenimentelor, le înfrumusețează. Că mă ocup eu sau cei cu care colaborez, important este ca cei ce urmăresc o competiție să cunoască mai multe despre ce se întâmplă în ea, să o înțeleagă, să plece mai câștigați decât erau înainte de la acel eveniment. Scopul este să facem competițiile mai inteligibile pentru publicul larg, dar și pentru cunoscători, să știe cam toată lumea ce și de ce se întâmplă un lucru într-un moment dat.”

Poză: Ştef Raita alături de Alex Lascu și Radu Lambrino

3. Cum arată o cursă prin ochii unui comentator? Ce simți în acele momente?

“Inițial, aveam emoții în fața camerei. Profesional vorbind nu am făcur jurnalismul și nici nu am activat într-un domeniu asemănător, sunt inginer la bază. În principiu, sunt două lucruri diferite, când prezinți evenimentul și când îl comentezi. Când faci comentariul la tv/online, nu prea vezi traseul, iar în cazul meu, eram foarte emotiv când era camera pe mine iar în ecran priveam imaginea mea și îmi dădeam seama că…mă vede toată lumea. Dar cel mai important aspect este cel legat de multitasking. Un comentator trebuie să observe lucrurile pe care un om obișnuit nu le vede, în timp ce el se uită la alte lucruri în același timp. Dacă ai și public și interacționezi cu oamenii, mai ales dacă sunt mulți, lucrurile sunt și mai frumoase, deoarece pot spune că ai așa o mică senzație de superstar. Personal, consider că este o combinație între multă muncă, multitasking și transmiterea informațiilor cât mai corect și cât mai concret posibil către oameni. Când vezi că lumea apreciază ceea ce faci, ei bine… vorbim de una dintre cele mai bune senzații trăite.”

4. Te-ai gândit vreodată cum ar fi să participi ca și pilot?

“Am fost pilot, dar nu mă pot considera unul profesionist. Am participat în Campionatul Județean de Promo Rally, la Brașov, unde am reușit să obțin și un titlu în categoria piloților licențiați. Legat de experiențele mele de pilotaj, am avut noroc de oameni deosebiți în jurul meu și astfel am avut ocazia să pilotez modele la volanul cărora nici în cele mai frumoase vise nu m-aș fi imaginat vreodată (monoposturi sau biposturi, mașini de top de raliu, etc), cu toate astea însă, nu cred că mă pot considera pilot în adevăratul sens al cuvântului. În orice caz, voi încerca ori de câte ori am ocazia să fiu la volanul unei mașini de curse, dar timpul, bugetul și uneori alți factori nu îmi permit să fac asta atât de des cât mi-aș dori.”

5. Cum te pregătești când știi că urmează o competiție?

“Pentru mine, în mare parte pregătirea detaliilor are loc pe laptop, și o consider esențială. Încep fiecare eveniment cu pregătirea teoretică, pe care o organizez într-un tabel Excel. De multe ori poate nu folosesc acel Excel, însă faptul că scriu mă ajută să rețin informațiile mai ușor. De asemenea, trebuie să fiu la curent cu schimbările de regulament dacă acestea au loc, clasamentele competiției, etc. , și trebuie să mă ocup de înglobarea tuturor detaliilor cu o săptămână înainte de competiție. În ceea ce privește partea de logistică, trebuie să mă asigur că nu am parte de surprize la etapă, acestea apărând adesea! Trebuie să mă pregătesc pentru neprevăzut, să comunic cu organizatorii, dar și cu echipa de live, în așa fel încât totul să fie organizat la cel mai ridicat nivel și să nu lipsească nimic.”

6. Ce evenimente ți-au rămas întipărite în memorie?

“Am câteva momente pe care mi le amintesc cu drag, cum ar fi de exemplu primul meu comentariu realizat la coasta de la Păltiniș în 2017, când am făcut alături de prietenul meu Flaviu live pe telefon, o transmisiune ok pentru cineva care nu mai făcuse treaba asta niciodată. Momentele mele ca și spectator de când eram copil șu nu numai au avut ceva special, mergeam cu prietenii la curse și treceam prin diverse peripeții ce ne-au rămas în memorie. Un moment deosebit a fost cel al câștigării primului titlu din carieră, la Promo Rally, s-a simțit aparte. Prima etapă din Republica Moldova mi-o amintesc de asemenea cu foarte mult drag, unde am descoperit o lume cu totul și cu totul nouă și atmosfera de acolo a fost și este una superbă. De asemenea, anul trecut am fost pentru prima dată copilot într-o etapă de Offroad  Iași, o experiență diferită față de ceea ce fac de obicei. Prima cursă și prima experiență adevărată de motorsport alături de Luana, prima alături de Alex Lascu, Radu Lambrino sau Andrei Mangalia, sunt atâtea amintiri frumoase, încât este greu să discutăm despre toate într-un interviu atât de scurt”

Poză: Echipa Promo Rally

7. Care crezi că a fost evoluția motorsportului în România în ultimii ani?

“Cumva, mi se pare că evoluția motorsportului nu poate fi discutată pentru că nu există o scară valorică, disciplinele sunt independente și este mai ușor să vorbești despre ele individual decât despre motorsport în general. Există competiții unde nivelul nu a crescut atât de mult, pentru că sportivii s-au mai dispersat și împărțit între discipline mult mai mult decât se întâmpla asta, să zicem, în 2010. Din punct de vedere cantitativ, creșterea este enormă, calitativ există și ea în marea majoritate a ramurilor, cu toate că mi-ar plăcea ca pilotajul, organizarea competițiilor, etc. să fie realizate mult mai mult pentru spectatori. Sunt competiții în care pachetul oferit către spectator este unul generos, acestea ar trebui însă să devină exemple de urmat și nu excepții. Un lucru ce îmi place însă foarte mult este faptul că partea de juniori s-a dezvoltat enorm în România, au apărut programe dedicate tinerilor, vedem din ce în ce mai mulți copii la start, iar asta este extraordinar.”

8. Cu ce altceva te mai ocupi în timpul liber?

“Îmi place sportul, dar nu îl practic atât de mult pe cât mi-aș dori. Activitatea mea preferată este legată tot de adrenalină, practic schi în sezonul rece, iar vara caut să experimentez orice nebunie mi se pare mie interesantă. Călătoresc, când am timp, îmi place să văd locuri noi. Pe scurt, îmi place viața, încerc să fac lucruri interesante, inedite, în limita bugetului și a timpului. De asemenea îmi place și să îmi petrec timpul cu oameni de calitate, care îmi sunt dragi și apropiați.”

Poză: Ştef Raita alături de prietena sa, Luana

 

9. Ce planuri ai pentru acest an competițional?

“Să am la fel de multe weekend-uri libere ca și anul trecut, adică niciunul, să am mereu parte de activități care să îmi placă și să mă bucure, să comentez cât mai mult, să pilotez pe unde mai am ocazia, obiectivul deschis rămânând acela de a face cât mai multe activități faine. Nu am planuri concrete, este un pic cam devreme să discutăm despre asta, încă nu știu sigur.”

Poză: Ştef Raita în postura de copilot