Ca răspuns la impactul tot mai mare al schimbărilor climatice și natura imprevizibilă a fenomenelor meteorologice, lumea se află în plină schimbare către sustenabilitate, iar Formula 1 nu vrea să facă excepție.
Avand în vedere necesitatea urgentă de a diminua emisiile de carbon eliberate în atmosferă și de a îmbrățișa practici mai prietenoase cu mediul, Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) are în plan să introducă o a patra ramură a regulamentelor Formula 1 pentru anul 2026. Această nouă serie de regulamente își propune să ducă acest sport spre atingerea emisiilor nete zero de carbon și promovarea sustenabilității până în anul 2030.
Nikolas Tombazis, directorul pentru monoposturi de la FIA, a discutat recent despre aspectul sustenabilității din Formula 1. Acesta a declarat că evoluția motoarelor monoposturilor dincolo de anul 2026 este încă în negociere, iar FIA pune accentul pe alinierea motoarelor din Formula 1 cu cele utilizate în mod obișnuit în autoturismele de pe șosea, în ceea ce privește combustibilii și sustenabilitatea motoarelor.
Principalele responsabilități ale lui Tombazis cuprind gestionarea filialei tehnice a monoposturilor din cadrul FIA, care include Formulele 1, 2 și 3. El contribuie, de asemenea, la viziunea strategică a regulamentelor tehnice și sportive, începând de la Formula 1 și continuând până la Formula 4. Totodată, Tombazis este punctul de legătură pentru echipele de Formula 1 și principalii furnizori în ceea ce privește respectarea regulamentele tehnice actuale și viitoare.
Explorarea diverselor tipuri de combustibili utilizați în Formula 1 pentru perioada post 2026 implică analizarea combustibililor mai durabili, a hidrogenului și o accentuare a electrificării.
“Pașii pentru 2026 sunt definiți, dar ceea ce vom face la următorul pas este încă în discuție. Sunt multe opțiuni încă pe masă; fie că sunt efuel-uri mai durabile, fie că este vorba de hidrogen – cu care avem destul de multă experientă în cadrul FIA, sau dacă este vorba de mai multe componente electrice.
Dar întotdeauna vrem să rămânem relevanți pentru ceea ce au în vedere să facă producătorii de echipamente originale care participă. Nu putem merge într-o direcție complet aleatorie care nu este legată de mașinile de pe șosea”, a declarat Nikolas Tombazis despre noua direcție în care se îndreaptă Formula 1, în ceea ce privește sustenabilitatea.
FIA a ajuns la concluzia că amprenta de carbon a mașinilor din Formula 1 reprezintă doar o fracțiune, mai puțin de 2%, din impactul negativ generat de acest sport asupra mediului. Această informație a determinat o abordare mai cuprinzătoare pentru a eficientiza din punct de vedere al sustenabilitatii și pentru a acoperi restul de 98%, în care sunt incluse logistica, materialele, componentele, locațiile din calendar și alte aspecte legate de aceste curse de mașini.
“Elementul mașinilor în sine, ca proporție din amprenta totală de carbon, este foarte mic. Cred că este mai puțin de 2% din total. Deci, este evident că responsabilitatea noastră globală pentru sport trebuie să abordeze și celelalte 98%, și asta include logistica, materialele, numărul de componente, calendarele și multe altele…Dacă vrem să fim sănătoși ca sport în viitor, trebuie să facem asta și este responsabilitatea noastră să o facem.”, a adăugat Tombazis.