Lumea motorsportului poate fi descrisă uneori ca un loc al duelurilor aprige, un loc unde concurenții dau tot ce pot pentru a fi pe podium, dar și locul unde se leagă cel mai frumoase prietenii. Putem spune că este un paradox, dar este vorba de sport, până la urmă.
Pentru Răzvan Căldăraru, sportul cu motor nu are cine știe ce secrete. Este pasionat de ceea ce face și înțelege că experiența contează la fel de mult ca victoria. Fiind o persoană care are de-a face cu mașinile și în viața de zi cu zi, și-a construit și modificat mașinile după nevoie, fiind ajutat de o echipă de mecanici experimentați.
Pentru anul viitor, Răzvan plănuiește să participe în continuare la Rally Cross, dar și la Auto Cross, versiunea moldovenească a probei, și speră ca anul 2024 să Îi aducă rezultate excelente. Autodriven Îi urează mult succes în anul ce vine și în tot ce își propune!
1. Când te-ai apucat de motorsport și de ce?
Am fost mereu atras de orice cu patru roți, mai puțîn de partea cu 2 roți, pe care am vrut să o evit complet. Schimbând mereu mașini, am fost atras de partea de pilotaj, până am ajuns în punctul în care am făcut școala de pilotaj cu Ștefan Vasile în 2011. După parcurgerea etapelor din școală, feedback-ul a fost pozitiv și mi-a întărit încrederea. Nu am știu ce ramură e mai accesibilă, însă. Partea de raliuri mi-a plăcut mereu, dar discutam de niște costuri mari, și nu îmi permiteam în acel moment. Așa că, deși începusem să lucrez pe partea de service, s-au mai dedus costuri, și am participat la Rally Cross pentru prima oară prin 2019. Am început să studiez piloții, să fiu prezent la cât mai multe etape, chiar și la etape de genul “pilot pentru o zi”, ca să îmi fac o idee, să știu unde mă poziționez. Am intrat în competiție indecis la vremea respectivă deoarece se schimbase regulamentul, eu voiam să intru la grupa H4, și erai obligat să ai minim 2 etape complete la o clasă mai mică. Însă eu eram în lucru cu o mașină pregătită pentru H4. Așa că am participat cu un Renault Clio, care a fost și mașina de debut. În 2020 nu prea se organiza cine știe ce din cauza pandemiei, dar am făcut 2 etape la sfârșit de an. Mașina a fost pregătită integral de noi, avea motor 1.6 și a atins limitele din prima. Nu mă ajuta mașina, nu aveam putere. La prima participare am avut podium de 2 ori, la grupă pe locul 2 din 8 și la Open, unde erau mașini din toate grupele, din 12 mașini am reușit să ies pe locul 3. Acum am un Audi A3, 1.8, Quattro, la care am făcut mici modificări și am intrat în această categorie. Am făcut mereu tot posibilul să particip la toate etapele.
2. Care au fost persoanele care te-au susținut cel mai mult până acum?
Pe partea de motorsport, au fost mereu alături de mine băieții de la service, care fuseseră și spectatori la diverse etape și care au crezut că o să avem și noi o șansă corectă observând stilul de pilotaj și cum se făcea pregătirea mașinilor, ceea ce m-a determinat și mai mult. Marin Gabriel, concurent la H4 pe Audi TT, este o persoană foarte importantă pentru mine deoarece este cel care mi-a făcut introducerea în Rally Cross, el concurând de ani buni la această grupă.
3. La ce competiții participi?
Eu particip doar la Rally Cross, în țară și în Republica Moldova, unde am prins 2 etape de Auto Cross, etape internaționale. Am participat și anul trecut și am continuat și anul acesta. Cea mai slabă mașină dintr-o grupă de-a lor are 350 CP și cea mai puternică 450 CP, care m-a și bătut la limită.
4. Care sunt cele mai importante victorii din palmares?
Bineînțeles, victoria este importantă, dar cel mai mult contează etapa per ansamblu, adică experiența și situațiile prin care trec. Este mai important să parcurg cele 4 manșe, să mă distrez și ulterior să apară rezultatele. Dar ca și victorii, e vorba de cele 2 victorii de la Micești și participările din Republica Moldova, unde am ieșit pe locul 2 la Cupa Federației.
5. Cum te pregătești înainte de a concura?
Mașina este cea care decide totul. Ca și pilot, caut să lucrez cât mai puțin, să nu fiu încărcat negativ, fac totul din plăcere. Când sunt conștient că mașina e pregătită, urmează teste, o duc în extremă mai rău decât în etapă, căutând să elimin surprizele neplăcute. În general, înainte cu una, două săptămâni, dacă îmi permite timpul, mergem cu mașina în spații special amenajate și o ținem în teste câteva zile.
6. Ai avut parte de evenimente neplăcute înainte sau în timpul competiției?
M-am confruntat cu probleme mici, au cedat furtunele de la turbină din cauza temperaturii excesive, au cedat furtunele de la servodirecție, dar niciodată probleme majore. Am rămas fără antigel în timpul competiției, și am mers așa chiar și o etapă întreagă. Am luat și foc la Bradu, și am continuat să particip așa, am oprit abia după linia de finish. În afară de veșnicele probleme legate de direcție și suspensie, care sunt nimicuri, nu am stricat vreun motor sau cutie de viteze.
7. Dacă ai putea să o iei de la capăt, ce ai schimba în cariera ta de pilot?
În acest moment, nu aș schimba nimic, acest drum m-a învățat multe și nu aș fi vrut să o iau pe scurtătură. Atât experiențele bune, cât și cele rele m-au format ca și pilot, acesta e și farmecul sportului, până la urmă.
8. Cum îți petreci timpul liber?
În principiu, jumate din timpul meu este rezervat copiilor mei, am două fete, în rest mă ocup cu modificările aduse mașinilor, achiziționez piese și caut informații. Mai am încă 5 mașini de rezervă, în afară de cea de competiție.
9. În ceea ce privește competițiile de anul viitor, ce planuri ai?
Urmăresc să particip cât pot de mult la noi, dar și în Moldova. Am o relație apropiată cu președintele Federației de Motorsport din Moldova, și nu exclud să merg în paralel în ambele campionate. Vreau ca în 2024 să obțin cele mai bune rezultate de până acum din carieră.