Una dintre caracteristicile principale ale oricărui pilot de motorsport o reprezintă ambiția. De la piloții începători până la binecunoscuții piloți de Formula 1, ambiția este factorul comun și reprezintă motivul pentru care ai început să concurezi de la bun început, reprezintă cel mai important aspect atunci când decizi la ce competiții participi, și mai ales de ce, și nu în ultimul rând, reprezintă acel gând care te bântuie atunci când nu concurezi, sau când ai luat o pauză.
Adrian s-a confruntat cu ultimul aspect, pentru că după ce și-a început cariera, a avut o perioada de pauză de 6 ani, timp în care a rămas în contact cu motorsportul, pregătindu-și întoarcerea. În prezent, după un sezon peste așteptări, Adrian se înarmează pentru 2024 cu forțe noi și plănuiește să își depășească performanțele din 2023.
Autodriven.ro Îi urează mult succes și sperăm că să aibă parte de rezultate excepționale în anul ce va urma.
1. Cum a început povestea ta în motorsport?
“Am început să concurez în karting, dar la nivel de amator. Nu am un background în familie, sunt primul care participă. Când m-am urcat prima oară într-un kart, am simțit că e ceva ce aș vrea să fac. Mi s-a oferit șansa să particip la concursuri județene de către cei care m-au luat într-o echipă, astfel mi s-a confirmat faptul că trebuie să merg în această direcție. Oficial am început în 2008, iar la primul concurs am abandonat, din păcate. Apoi am avut doar podiumuri, dar la competiții mai mici. În 2014 aveam o mașină de stradă, ușor modificată, și urma etapa de la Alba de Viteză în Coastă. Voiam să particip ca deschizător de drum, să am senzația de pilot autentic. Am fost susținut să merg la concurs, ca și competitor, dar din punct de vedere financiar nu aveam posibilitatea. M-am ambiționat și am luat startul ca și concurent, am terminat pe locul 2 la Juniori. Am participat apoi cu un Golf 2 mai puternic timp de 5 etape, ca mai apoi să decid să cresc nivelul. În loc să cresc, a urmat o pauză de 6 ani de zile. Pentru mine motorsportul e un stil de viață și am rămas conectat la tot ce înseamnă acest fenomen în perioada de pauză. În 2021 am revenit, tot la Viteză în Coastă, unde am concurat 4 etape. În 2022 am participat doar o etapă, iar în acest an am mers pe Super Rally pentru că am vrut să fiu mai aproape de oameni și de partenerii care mă susțin.”
2. Ce te-a determinat să concurezi în continuare?
“Am o fire ambițioasă și îmi plac provocările. Nu aveam o idee la început ce implică acest sport în materie de costuri, nu avem nici cu ce participa, iar oamenii spun că poți participa fără probleme, deoarece potențial există. Rezultatele m-au încurajat enorm, lipsind de pe podium de numai două ori, la clasa mea cel puțin.. Era o confirmare că aparțin acestui sport, iar acest an mi-a confirmat acest lucru. Bineînțeles, e nevoie de implicare.”
3. La ce competiții participi?
“Anul acesta am fost la Super Rally, unde am concurat cu un Mitsubishi Evo, și chiar la o clasă care din punctul meu de vedere este cea mai spectaculoasă din campionat. Am ieșit vicecampion, deși la prima etapă am lipsit. La Viteză în Coastă am participat până în 2021.”
4. Cum te pregătești corespunzător înainte de o competiție?
“Chiar dacă pare simplu, în momentul în care te urci în mașină, trebuie să ai o pregătire fizică și mentală. Anul acesta, știind că mă aștepta un sezon complet și că mă pot lupta pentru ceva, am avut plan de antrenament fizic, recomandat de un antrenor, un plan alimentar, pentru că e important să te păstrezi cum trebuie, și am pe cineva care lucrează la psihicul meu.”
5. Care sunt cele mai importante titluri din palmares?
“Am un singur titlu, acela de Vicecampion la Super Rally la clasă, alt titlu național nu am. Mergeam ca “one time event” din cauza bugetului, și în acest fel nu se iau în considerare punctele.”
6. Care crezi că este în prezent nivelul competițiilor de motorsport din România comparativ cu altele din străinătate?
“Am fost ca și spectator la campionate europene unde nivelul este clar peste, dar la noi crește nivelul din mai multe puncte. În acest an avem campion la juniori, și cred orice sportiv, dacă are susținerea necesară și prin muncă depusă, se poate ajunge la rezultate extraordinare.”
7. Crezi că au șanse amatorii de motorsport să ajungă la un nivel ridicat, având în vedere că problema bugetului este arhicunoscută?
“Cu sacrificii și multă răbdare, sigur că da, depinde de fiecare cât este dispus să sacrifice în eventualitatea în care va reuși. Mie mi s-a confirmat în acest an, când am făcut sacrificii importante și am ajuns la o concluzie la care nu mă așteptăm.”
8. În afară de mașini, cu ce altceva te mai ocupi în timpul liber?
“Ca să mă relaxez, ies la plimbări în natură, merg la sală, dar dacă îmi permite timpul, îmi place să călătoresc.”
9. Care sunt planurile pentru sezonul viitor?
“Momentan aș vrea să continui la Super Rally din cauza feedback-ului din acest an și vreau să am participări în Campionatul Național de Raliuri. Încă nu confirm, dar sunt șanse mari să putem duce planul la bun sfârșit. Intenționez să fac sezon complet de Super Rally și să particip la Campionatul Național de Raliuri pe Asfalt. Ca și strategie, am gândit încă de la începutul anului acesta și strategia pentru 2024. Am avut că obiectiv să termin pe podium la sfârșit de an, la clasă, iar dacă acest lucru se concretiza, am hotărât împreună cu partenerii să facem mai mult pentru anul viitor. Rămâne să stabilim cu ce mașină mergem, bugetul e făcut, aștept să semnez contractul doar.”