Cu încheierea unui alt sezon de Formula 1 plin de adrenalină, Marele Premiu al Abu Dhabi-ului a servit drept un rezumat al acestui an de dominație Red Bull, încheindu-se cu Max Verstappen adjudecându-și a 19-a victorie din cele 22 de curse ale acestui sezon.

Cu cele 19 victorii obținute pentru Red Bull în acest sezon, Verstappen a spus că este mândru pentru succesul din acest an incredibil pentru cariera sa. A mulțumit echipei Red Bull pentru susținere și a recunoscut impactul pozitiv pe care monopostul l-a avut asupra victoriilor sale.

“19 victorii, nu sună incredibil? Am fost foarte emoționat în ultimul tur, pentru că știam că acesta va fi ultimul tur în care mi se va permite să conduc în acest minunat bolid de curse. Am fost un pic surprins de cât de mișcat am fost.

A fost un sezon incredibil, a fost puțin emoționant în ultimul tur, știind că era ultima oară când eram în mașina care mi-a oferit atât de mult.

Sunt foarte mândru să câștig, și trebuie să spun un mare mulțumesc tuturor celor de la Red Bull, a fost un an incredibil”, a declarat Max Verstappen după ce a câștigat sezonul 2023 de Formula 1, inclusiv ultima cursă a sezonului din Abu Dhabi.

După Verstappen, pe locul doi la linia de sosire, a trecut coechipierul său, Sergio Perez, dar cu o penalizare de 5 secunde, a ajuns pe poziția a patra după ce a intrat în coliziune cu Lando Norris. Acest sezon de Formula 1 a avut doar trei câștigători de Mare Premiu: Max cu cele 19 Grand Prix-uri, Sergio cu 2 Grand Prix-uri și Carlos cu 1 Grand Prix.

Max Verstappen a fost însoțit pe podium de Charles Leclerc, care a obținut locul al doilea, iar George Russell a ocupat locul trei pentru Mercedes. Pilotul Lewis Hamilton a încheiat pe locul nouă, marcând încheierea unui sezon dificil pentru Mercedes.

Cursa a început bine pentru Ferrari, iar Charles Leclerc a luptat direct cu Max Verstappen, și părea că are șanse reale de succes. Cu toate acestea, în cele din urmă, Verstappen s-a distanțat și a câștigat cursa fără emoții.

Victoria lui Verstappen în Abu Dhabi l-a propulsat pe locul trei în clasamentul general al victoriilor, depășindu-l pe Sebastian Vettel. Pilotul olandez a încheiat sezonul cu un total impresionant de 575 de puncte. Red Bull Racing nu doar că a câștigat campionatul piloților, ci și campionatul constructorilor cu un total de 860 de puncte, lăsând echipele Mercedes și Ferrari să se lupte pentru locul doi, cu echipa Mercedes obținând în cele din urmă 409 puncte, cu doar un mic avans față de cele 406 puncte de la echipa Ferrari.

 

Rezultatele Marelui Premiu din Abu Dhabi:

#.   PILOT                    — ECHIPĂ

1.   Max Verstappen     — Oracle Red Bull Racing

2.   Charles Leclerc      — Scuderia Ferrari

3.   George Russell      — Mercedes AMG Petronas F1 Team

4.   Sergio Perez          — Oracle Red Bull Racing

5.   Lando Norris          — McLaren F1 Team

6.   Oscar Piastri          — McLaren F1 Team

7.   Fernando Alonso   — Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team

8.   Yuki Tsunoda         — Scuderia AlphaTauri

9.   Lewis Hamilton      — Mercedes AMG Petronas F1 Team

10.  Lance Stroll          —  Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team

11.  Daniel Ricciardo   — Scuderia AlphaTauri

12.  Esteban Ocon      — BWT Alpine F1 Team

13.  Pierre Gasly         — BWT Alpine F1 Team

14.  Alex Albon            — Williams Racing

15.  Nico Hulkenberg  —  MoneyGram Haas F1 Team

16.  Logan Sargeant   —  Williams Racing

17.  Zhou Guanyu       —  Alfa Romeo F1 Team Stake

18.  Carlos Sainz        —  Scuderia Ferrari

19.  Valtteri Bottas      — Alfa Romeo F1 Team Stake

20.  Kevin Magnussen — MoneyGram Haas F1 Team