Sportul a îmbinat întotdeauna armonia, determinarea și sănătatea fizică și mentală, iar motorsportul nu este o excepție. Din contra, e nevoie de cunoștiinte de mecanică peste medie, reflexe superioare și, bineînțeles, un buget decent.
Discutând cu Teodora Merlă, am ajuns la concluzia că mulți tineri piloți au dorința să muncescă pentru rezultate remarcabile, cunosc și respectă piloții cu experiență și vor să participe la mai multe competiții concomitent.
De altfel, Teodora este pasionată de mașini și, în ciuda unor incidente mai puțin plăcute, a decis să continue și chiar să persevereze, având în plan să participe la toate etapele de Viteză în Coastă de anul viitor. Având în vedere că în acest an va susține atât Bacalaureatul, cât și Admiterea la facultate, Autodriven Îi urează mult succes in ceea ce își propune!
1. De unde ai această pasiune pentru motorsport?
“Îmi plăceau mașinile foarte mult încă de când eram mică, iar pasiunea a venit de la tatăl meu, care vorbea mereu despre mașini. Am început să concurez în 2021, când am participat la un antrenament de Rally Cross, la Câmpulung, și mi-a plăcut atât de mult încât am decis să continui pe această cale.”
2. Ce pilot te-a inspirat cel mai mult?
“Norbert și Francesca Maior au reprezentat o inspirație pentru mine și chiar mi s-au părut foarte dedicați, muncesc mult pentru ceea ce fac și am vrut cumva să ajung ca ei, și muncesc mult pentru acest lucru. Este un obiectiv important.”
3. La ce competiții participi?
“În prezent concurez la Slalom Paralel, la Rally Cross am participat anul trecut, am fost și la Viteză în Coastă anul acesta și intenționez să continui și anul viitor. În 2022 am fost campioană la Rally Cross la clasa Femina și vicecampioană la clasa Juniori 2, anul acesta am fost campioană la Slalom Paralel la clasa Femina și Junior Pro, iar la Junior Masters am fost vicecampioană. ”
4. Care consideri că trebuie să fie punctele forte ale unui pilot de motorsport?
“În primul rând, multă concentrare, sau atenție, în al doilea rând, determinare și ambiție. Nu trebuie să te gândești că primul incident sau abandon este un capăt de lume. Trebuie ambiție pentru a continua după o etapă mai slabă.”
5. Cum te simți înaintea unei etape?
“Nu prea mai am așa multe emoții, dar încă există, și mi se pare normal. Încerc să mă calmez pentru că astfel dau ce e mai bun și mă concentrez pe traseu, viraje, pentru a nu exista surprize.”
6. Știu că ai avut câteva incidente neplăcute, ce reacție au avut părinții tăi și ce părere au de sportul pe care îl practici?
“La fiecare incident s-au speriat tare, mama mea nu a fost de fiecare dată când s-a întâmplat, dar tot s-au speriat zdravăn. Ei sunt de părere că trebuie să continui, cât timp am grijă de mine și nu întrec măsura, altfel nu aș putea.”
7. Dacă ar fi să oferi un sfat șoferilor din România, care ar fi?
“Cred că cel mai mare sfat ar fi să fie foarte atenți, în special când vine vorba de prioritate, chiar și când nu trebuie să dea prioritate. Nu toți sunt atenți, mulți ignoră semnele, nu merg cu viteza legală, am văzut destule accidente din această cauză.”
8. Cum te destinzi în timpul liber?
“În timpul liber ies la plimbare în aer liber, prin parc, mă uit la filme, cândva am practicat scrima, înainte de motorsport, care este un sport armonios, dar am renunțat din cauza unei accidentări. Aș fi continuat altfel, poate pe alt drum.”
9. Cum arată calendarul tău competițional pe anul viitor?
“Îmi doresc să particip la tot campionatul de Viteză în Coastă, poate câteva etape de Slalom Paralel, dar nu mai particip la tot campionatul pentru că am Bacalaureatul și Admiterea în acest an, și efectiv nu am timp. Vreau să întru la Inginerie Mecanică, la Politehnică.”