Locul al doilea de pe podium, obținut de Lewis Hamilton la Marele Premiu al Statelor Unite a fost retras din cauza unei întorsături neașteptate, pilotul Mercedes a fost descalificat în urma unei inspecții care a dezvăluit uzura fizică a podelei și a plăcii de sub monopostul său Mercedes. Această întorsătură de situație l-a propulsat pe Lando Norris de la McLaren pe locul secund și l-a adus pe Carlos Sainz pe locul trei pe podium.

În Formula 1, fiecare monopost trebuie să dispună de o placă sub podeaua sa, de-a lungul liniei centrale a mașinii. Aceste plăci au rolul de a preveni ca mașina să ruleze prea aproape de sol. Ritmurile de uzură ale acestor plăci sunt supuse unor reguli stricte și sunt cruciale pentru dezvăluirea detaliilor importante despre distanța unei mașini față de sol.

Mașina lui Hamilton a încălcat un articol din regulamentul FIA referitor la aceste plăci, în special în ceea ce privește grosimea plăcii. Regulamentul FIA stipulează că grosimea plăcii, măsurată normal față de suprafața inferioară, trebuie să fie de 10mm ± 0,2mm și trebuie să fie uniformă când aceasta este nouă.

“Grosimea ansamblului plăcii măsurată perpendicular pe suprafața inferioară trebuie să fie de 10mm ± 0,2mm [plus sau minus 0,2 milimetri] și trebuie să fie uniformă atunci când este nouă.” – Articolul 3.5.9 e) din Regulamentul Tehnic al Formulei 1 al FIA pentru anul 2023.

Hamilton a fost dezamăgit de această descalificare, dar în același timp, se bucură de progresul înregistrat de echipă pe parcursul Marelui Premiu al Statelor Unite. Acest progres este unul semnificativ, mai ales în comparație cu Marele Premiu din Qatar, unde piloții de la Mercedes s-au ciocnit între ei, iar Hamilton nu a mai putut continua cursa din cauza avariilor suferite la monopost.

“Este, desigur, dezamăgitor să fii descalificat după cursă, dar asta nu șterge progresul pe care l-am făcut în acest weekend”, a declarat Hamilton după ce a aflat că a fost descalificat.

Mercedes are posibilitatea să conteste decizia de descalificare, dar cel mai probabil nu o va face, dacă luăm în considerare declarația echipei. Șeful echipei Mercedes, Toto Wolff, a oferit și el un punct de vedere despre această descalificare, recunoscând că Mercedes a făcut o greșeală, iar în același timp, Wolff susține ferm că regulile FIA trebuie respectate.

“Alții au făcut totul corect, în timp ce noi am greșit, și nu există nicio marjă de manevră în reguli. Trebuie să acceptăm situația, să învățăm din ea și să revenim mai puternici weekendul viitor”, a declarat Wolff în legătură cu descalificarea lui Hamilton.

Lewis Hamilton nu a fost singurul descalificat de la Marele Premiu al Statelor Unite din cauză că nu a trecut inspecția la podea. Echipa Ferrari a primit, de asemenea, o lovitură, în cazul monopostului pilotului Charles Leclerc, care a fost descalificat de pe poziția șase.