Când auzi de competițiile de automobilism sportiv, te gândești la clasice, dar pentru cei care vor să încerce motorsportul sau nu au un buget consistent, există o alternativă. Am mai vorbit despre SIM Racing și cum sunt piloții care participă doar online, sau în sistem hibrid, online și offline. Motorsportul vine sub multe forme și trebuie respectat, iar SIM Racing-ul este un fenomen care capătă popularitate.

Eddie Merfu este un pilot talentat de SIM Racing care se ocupă și de proiectul Digital Rally Series. Își dorește foarte mult să concureze și offline, având rezultate excelente în competițiile online la care participă.

Autodriven susține piloții tineri în drumul lor spre performanță și Eddie Merfu se numără printre ei. Îi urăm mult succes în continuare, și ne dorim să îl vedem la linia de start cât mai curând.

1. Cum a apărut pasiunea pentru motorsport în viața ta?

“Acum vreo 12 ani, aproximativ, având traseul Râncă lângă mine, mergeam la competiții destul de des cu tatăl meu, ca și spectator, și văzând toate mașinile, auzind sunetul motoarelor și, bineînțeles, simțind atmosfera de competiție, am zis că asta îmi place și asta doresc să fac pe viitor, mai devreme sau mai târziu.”

2. Știu că practici SIM Racing-ul, la ce competiții iei parte mai exact?

“În principiu, sunt implicat mult în proiectul Digital Rally Series, care înseamnă Viteză în Coastă. De partea de circuit nu prea mă ocup, dar pentru că ține de același domeniu, pot încerca. Avem parteneri care se bagă la așa ceva, dar noi ne ocupăm doar de raliu, Rally Cross și Viteză în Coastă, momentan.”

3. Te-ai gândit vreodată să practici motorsportul și în afara simulatorului?

“Da, nici nu s-ar pune problema, însă fondurile nu prea mă ajută, momentan. Dacă aș avea un buget serios pentru a-mi permite să închiriez o mașină, sau să construiesc una de la 0, normal că aș accepta. Sper să ajung și în acel punct.”

4. Cam ce premii se oferă la astfel de competiții?

“Nu sunt premii foarte mari, cel puțin nu în România. Este o investiție și aici, ca în orice domeniu. Premiile se rezumă la diplome mai mult, și se axează mai puțin pe partea financiară. Asta dacă nu ai sponsori. Dacă ai, se schimbă povestea puțin. De exemplu, noi căutăm sponsori pentru a ridica standarele, nu doar pentru DRS, dar și la modul general. Nu se implică prea multă lume, însă.”

5. Dacă dorește cineva să se apuce de SIM Racing, de ce buget ar avea nevoie?

“Este discutabil, vorbim de o sumă modică, 2000 lei de început, dar dacă vrei ceva mai performant, poți ajunge și la 14000 euro, dar un asemenea model este total altceva față de unul bun sau mediu. Un simulator bun, care să aibă un raport bun calitate-preț, este 2000-3000 euro, dar îți faci treaba cu el foarte bine. Contează piesa dintre volan și scaun, degeaba ai volan de calitate dacă nu știi să mergi cu el, cum e și la mașini de altfel. M-a ajutat și mă ajută enorm simulatorul.”

6. Care au fost cele mai mari performanțe ale tale de când concurezi?

“Am luat locul 1 la orice competiție din campionat, iar în clasamentul final am ieșit pe locul 1 la clasa la care particip, la clasa 5.”

descriere poză: Eddie Merfu alături de Vali Porcișteanu

7. Ce pilot ți-a influențat deciziile și carieră?

“Aici este vorba de Vali Porcișteanu, care nu este neapărat unul din idolii mei, dar l-am urmărit de mic. În rest, nu am un pilot favorit, orice pilot a reprezentat o sursă de inspirație. Nu am un pilot de renume de la care am luat microbul, Îi respect și stimez pe toți în egală măsură.”

8. În afară de motorsport, ce alte hobby-uri mai ai?

“Mă axez foarte mult pe simulatoare, dar mai am o pasiune și pentru machete, am o colecție de aproape 1000 de machete, doar mașini.”

 

9. Ce ai în plan pentru anul viitor?

“Ideal ar fi să îmi pregătesc o mașină, un Renault Clio, un Opel Corsa, o mașină mică, pentru a începe să concurez în competițiile din afara mediului virtual. Indiferent dacă mă apuc să practic, sau nu, voi continua în paralel și cu simulatorul, pe care nu îl voi abandona.”