Cu cea mai recentă victorie de la Marele Premiu al Qatarului, Max Verstappen a câștigat Campionatul Mondial de Formula 1 din 2023. Datorită accidentului coechipierului său de la Red Bull, Sergio Perez, Verstappen a avut cale liberă către titlul de campion din acest an. Cursa din Qatar a demonstrat din nou determinarea echipei McLaren, care a obținut un dublu podium, cu Oscar Piastri și Lando Norris ocupând locurile doi și trei.

Pe lângă problemele cauzate de căldura extremă, cursa din Qatar a adus și dificultăți de comunicare și coordonare, în special pentru echipa Mercedes. Lewis Hamilton și George Russell s-au văzut implicați într-o coliziune dramatică pentru Mercedes, chiar în prima curbă a cursei, eliminându-l pe Hamilton din cursă și obligându-l pe Russell să intre la boxe pentru a schimba aripa afectată.

Max Verstappen a câștigat  13 din cele 16 curse ale sezonului. La doar 26 de ani, el a declarat că această realizare este dincolo de ceea ce a visat vreodată pentru cariera sa de pilot de curse.

“Am realizat mai mult decât mi-am putut vreodată imagina. Așa că trăiesc acest moment, este deja mult mai mult decât credeam că pot realiza. Este perfect!”, a declarat Max Verstappen după cursa de excepție de la Marele Premiu al Qatarului.

Verstappen a vorbit despre importanța primului său stint din această cursă și modul în care și-a gestionat ritmul pentru a se asigura că pneurile sale se aflau în condiții optime. Totodată, Verstappen nu a ezitat să laude competitivitatea echipei McLaren.

“Cred că ceea ce a contat în cursă a fost primul meu stint, iar după aceea am putut să-mi gestionez ritmul, asigurându-mă că pneurile se aflau într-o stare bună…McLaren-urile au fost din nou rapide astăzi. A fost nevoie să mă străduiesc cu asta. Cu siguranță, a fost o cursă dificilă,” spus a Verstappen.

Realizarea lui Verstappen din Qatar consolidează locul său în istoria Formulei 1, alăturându-se grupului de elită de piloți de curse care au câștigat trei sau mai multe campionate mondiale. Acest club exclusivist include piloți precum Ayrton Senna, Nelson Piquet, Niki Lauda, Jackie Stewart și Jack Brabham.

“Este ceva ce nu credeam niciodată că este posibil, să fiu pe acea listă. Când vezi acele nume, este incredibil ceea ce au realizat acești oameni, iar acum te afli alături de ei, este o senzație uimitoare”, a spus Max Verstappen despre această performanță.

Rezultatele Grand Prix-ului din Qatar:

#.     PILOT                  — ECHIPĂ

1.     Max Verstappen   —   Red Bull

2.     Oscar Piastri        —  McLaren

3.     Lando Norris        — McLaren

4.     George Russell    — Mercedes

5.     Charles Leclerc    — Ferrari

6.     Fernando Alonso  — Aston Martin

7.     Esteban Ocon       — Alpine

8.     Valtteri Bottas       — Alfa Romeo

9.     Zhou Guanyu        — Alfa Romeo

10.    Sergio Pérez       — Red Bull

11.    Lance Stroll       — Aston Martin

12.    Pierre Gasly      — Alpine

13.    Alexander Albon    — Williams

14.    Kevin Magnussen   — Haas/Ferrari

15.    Yuki Tsunoda       — AlphaTauri

16.    Nico Hülkenberg    — Haas/Ferrari

17.    Liam Lawson       —  AlphaTauri

–      Logan Sargeant     — Williams

–      Carlos Sainz Jr.  — Ferrari

–      Lewis Hamilton    — Mercedes