Într-unul din ultimele interviuri am discutat cu un tânăr pasionat de motorsport care, deși nu participă ca și pilot, avea pasiunea pentru acest sport și speranța că poate într-o zi, va avea ocazia să participe la marile campionate din România și străînătate.
Iulian-Marian Lehaci participă la campionate de sim racing, adică simulatoare de curse, în mediul online, acolo unde până și marii piloți concurează. În aceste competiții, poate participa oricine, fie că este amator, fie că este pilot în viața reală, iar premiile pentru aceste competiții sunt însemnate.
Iulian își dorește să participe la campionte de motorsport și în viața reală, chit că problema bugetului, arhicunoscută printre piloți, reprezintă un impediment, cel puțin momentan.
Autodriven vă invită să aflați câteva detalii din viața lui Iulian, și sperăm să îl vedem într-o zi pe circuit sau pe traseu, acolo unde fiecare pasionat de motorsport își are locul.
foto: Iulian Lehaci alături de Alex Pădurariu și prietenii săi în mașina de competiție la Street
1. De ce motorsport? Ce te-a atras exact?
“În primul rând, este vorba de pasiune. Poate părea amuzant, dar totul a pornit de la filmul “Cars”, iar ulterior am ajuns să îmi doresc să particip la competiții automobilistice, însă neavând bugetul necesar, am decis să concurez online. E un mod bun de a practica în acest mod, pentru că simți aceeași adrenalină pe care o simte un pilot și ai ocazia să îți exersezi reflexele.”
2. Ce este mai exact un sim racer?
“Un sim racer este un pilot virtual care concurează în mediul online cu cei mai buni piloți din lume pentru o sumă de bani sau diverse titluri. Aceștia pot fi și piloți în viața reală. De exemplu, Alexandru Pădurariu, care este și coechiper de echipă al echipei virtuale, participă la campionate de drift și în viața reală.”
foto: Iulian Lehaci alături de Vali Porcișteanu
3. Te ocupi exclusiv de curse în mediul virtual sau ai concurat și în realitate?
“În momentul acesta, doar în mediul virtual. Poate în viitor, sper, voi concura și în mediul real, doar că bugetul mă limitează. Am fost la karting de agrement și mi s-a părut frumos, kartul s-a comportat foarte interesant. Per total, pentru o primă experiență, am fost foarte încântat.”
4. Care este experiența ta și cum ai dobândit-o?
“Experiența mea în competițiile online este de 3 ani și ceva, și am început în competițiile de drift, Romanian Drift Championship și Digital Rally Series. Fiind începător, am intrat într-o lume cu mulți oameni experimentați, nu am început cu un bagaj de cunoștiinte vast, am învățat pe parcurs și acum, am ajuns la un nivel la care nu mă așteptam.”
foto: Iulian Lehaci alături de Andrei Girtofan
5. Ești prezent la orice competiție sau îți alegi dinainte locurile în care ești prezent?
“Momentan, mă axez doar pe competițiile din țară, de drift și rally, dar pe viitor, e o posibilitate să particip și internațional.”
6. Îți dorești să participi la aceste competiții pe viitor, ca și pilot?
“Da, îmi doresc foarte mult să particip la o etapă. Bugetul ar fi problemă esențială în acest caz, pasiunea este la locul ei.”
7. Cunoști persoane din acest domeniu?
“Da, cunosc piloți din campionatul de drift, pe Bogdan Pădurariu și Răzvan Frățianu, cei mai buni la drift, nu concurează pe simulator, doar în viața reală.”
8. În afară de automobilismul sportiv, ce hobby-uri mai ai?
“Nu, automobilismul rămâne pasiunea principală.”
9. Ce îți propui să faci pe viitor?
“Anul acesta nu prea mai pot să fac nimic, campionatul de drift s-a încheiat ieri, iar pentru anul viitor strâng bani pentru RoDrift, clasa Street. Și în mediul virtual îți trebuie buget și sponsori. Bugetul e mai mic decât în viață reală, dar este necesar.”