Cariera unui pilot se bazează de obicei pe câteva aspecte: mașina cu care concurează, bugetul pregătit și pasiunea care îl împinge să exploreze noi orizonturi. Sunt și momente când nici aceste aspecte nu sunt de ajuns pentru a asigura participarea.

Liviu Udrescu este un tânăr foarte pasionat de automobilismul sportiv, dar din anumite cauze, a fost nevoit să întrerupă activitatea sportivă timp de câțiva ani. A revenit însă cu forțe proaspete și concurează în Romanian Endurance Series, fiind ajutat de Alex Berea.

Autodriven Îi urează mult succes în continuare lui Liviu și sperăm să aibă parte de rezultatele mult așteptate. Urmăriți în continuare interviul pe care l-am realizat.

foto: Liviu Udrescu (dreapta) și Alex Berea

1. Care a fost momentul în care ai decis să alegi motorsportul?

“A fost un moment total aleator, mergeam la karting cu tata, la AMCkart, și sub instructajul lui Ion Constantin, am început încet să practic. Mergeam mai mult de plăcere, încă nu avusesem tangențe profesionale.

Am avut o perioadă moartă, cam 5-6 ani, în care nu am participat la nicio competiție de motorsport, dar acum m-am reapucat. În acest moment, concurez în Romanian Endurance Series.”

2. Cum te-ai simțit în primele etape?

“În prima etapă oficială, am fost emoționat, desigur. Acum sunt bucuros că am reînceput motorsportul, mi-a părut rău că am avut o pauză, chiar a fost o frustrare că nu am mai concurat. Acum, nu a rezistat mașina în prima cursă, a stat nemișcată cu anii și nu a fost prea mare mirarea neapărat. Am început a doua etapă, am trecut cu brio și de a treia și deja simt că lucrurile încep să revină la normal.”

3. Din câte știu, colaborezi și cu Alex Berea, cum ai ajuns să îl cunoști?

“Este o poveste mai lungă. Tatăl prietenei mele se implica în motorsport de mulți ani, el s-a întâlnit tatăl meu și așa, din vorbă în vorbă, am ajuns să îl cunosc, și mai apoi să colaborăm. Este un om cu foarte multă experiență în acest sport și mă bucur că mă ajută.”

4. La ce competiții iei parte în prezent?

“La Anduranță, adică la RES, Romanian Endurance Series, în acest moment, doar atât. Înainte concuram la karting, și am făcut performanță timp de 5-6 ani.”

foto: Liviu Udrescu și Alex Berea

5. Ai emoții înainte de start? Cum reușești să le ții în frâu?

“Nu pot să spun că nu am emoții, dar într-un fel caut să fiu pozitiv, caut să concentrez energia în ceva bun, util. Mă bucur că am ocazia să concurez, că mașina e ok, și caut să privesc situația cât mai pozitiv posibil, de la început până la final.”

6. Ce calități trebuie să aibă un pilot, după părerea ta?

“Să gândească pozitiv, să fie calm, să se adapteze rapid și să fie deschis tuturor experiențelor, de la oameni, mașini, circuite și tot așa. Un pilot deschis, care analizează situația și nu își asumă riscuri inutile.”

7. Unde vrei să concurezi pe viitor? Care sunt obiectivele?

“Nu am stabilit concret obiectivele pentru viitorul apropiat, dorim să luăm altă mașină, mai puternică, să concurăm la Anduranță și, bineînțeles, în funcție de rezultate, vedem ce putem face în continuare.”

8. Cum echilibrezi viața socială cu motorsportul?

“Nu pot să spun că e nevoie să echilibrez, majoritatea competițiilor au loc în weekend. În rest, îmi desfășor activitățile destul de ușor, nu simt nevoia să echilibrez.”

9. Care sunt planurile pentru ce a mai rămas din acest sezon și pentru anul viitor?

“Să obțin experiență, să nu am parte de incidente cu mașina, dar în același timp doresc să scot tot ce pot din ea. Cam acesta e planul. În afara motorsportului, merg la facultate și la muncă, nu pot spune că am o viață foarte palpitantă, dar încerc să am reușite pe toate planurile.”