Motocross-ul este un sport extrem care constă în a conduce o motocicletă de teren pe un traseu accidentat, plin de obstacole și denivelări. Acest sport extrem presupune o combinație de tehnici de conducere și abilități fizice, precum și o pasiune pentru aventură și adrenalină.

Acest sport a început să se dezvolte în Europa la începutul anilor 1900, când motocicliștii își construiau propriile motociclete de teren și participau la curse neoficiale. În anii 1930, motocross-ul a început să devină popular în Anglia și Franța, iar în 1952, Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) a organizat primul campionat mondial de motocross.

Motocross-ul se desfășoară pe trasee cu denivelări, teren accidentat și obstacole, cum ar fi rampe, gropi și bălți de noroi. Competițiile sunt împărțite în două categorii principale: motocross pe distanțe scurte și motocross de anduranță (Enduro). În motocross-ul pe distanțe scurte, cursa se desfășoară pe un traseu cu denivelări, în timp ce în motocross-ul de anduranță, cursa se desfășoară pe un traseu de lungă distanță, cu un teren variat și diferite obstacole.

Piloții trebuie să fie foarte buni la manevrarea motocicletelor lor și să aibă o tehnică excelentă pentru a trece cu succes de obstacole și pentru a-și menține viteza ridicată pe traseu. Totodată, piloții trebuie să fie bine pregătiți fizic și să dispună de o rezistență ridicată, deoarece motocross-ul este un sport care presupune un efort fizic considerabil.

Una dintre cele mai importante competiții de motocross este campionatul mondial de motocross (Motocross World Championship), care este organizat de FIM și care are loc în mai multe țări din întreaga lume. De asemenea, motocross-ul face parte din X Games și este prezent și în competițiile de motocross freestyle.

Printre cei mai importanți piloți de motocross se numără Jean Michel Bayle, Ricky Carmichael, Jeremy McGrath, Stefan Everts, Ken Roczen și Ryan Villopoto.