Miguel Oliveira, pilotul portughez de la echipa Aprilia din MotoGP, a avut recent oportunitatea de a testa motocicleta fabricii Aprilia din 2023 pe circuitul Misano. Observațiile sale după această sesiune de teste oferă o perspectivă asupra avantajului pe care îl au piloții de curse atunci când au la dispoziție un model mai nou pentru a concura. Oliveira folosește modelul Aprilia din 2022 în acest sezon, dar este destul de probabil să-și schimbe motocicleta pentru sezonul 2024.

În evaluarea sa, Oliveira a remarcat că, deși noul model din 2023 nu prezenta caracteristici revoluționare în comparație cu motocicleta sa anterioară, acesta a prezentat îmbunătățiri în diverse aspecte ale performanței. Probabil cel mai notabil aspect al testului îl reprezintă faptul că, chiar și cu anvelope uzate, Miguel a reușit să obțină timpi mai rapizi pe tur cu motocicleta din 2023, în comparație cu modelul său din 2022.

“Nu există nimic remarcabil mai bun decât la  modelul meu, dar noul model este puțin mai bun în fiecare aspect. Așa că a fost un test interesant. Cel mai interesant factor a fost că, cu anvelope foarte uzate, am putut totuși să fiu mai rapid decât cu motocicleta mea din 2022.

Odată ce te urci pe o motocicletă nouă și mergi brusc și mai repede, înseamnă că există potențial acolo. Așa că sunt fericit pentru asta”, a spus Miguel Oliveira despre modelul Aprilia 2023.

Oliveira a menționat, de asemenea, că nu a făcut un număr mare de tururi cu noua motocicletă, având în vedere că nu va concura cu ea în acest sezon. Pentru antrenament, s-a concentrat mai mult pe motocicleta sa actuală.

“De asemenea, a fost planificat să nu facem multe tururi cu ea, deoarece nu vom concura cu această motocicletă. Deci, nu ar avea sens”, a adăugat Oliveira.

Chiar dacă nu concurează cu această motocicletă, Miguel spune că este fericit de faptul că a avut ocazia să o testeze. Fiind faptul că acum cunoaște diferențele dintre modelul său și noul model, acest lucru îl ajută să evite frustrarea nejustificată în cazul în care nu poate să se ridice la nivelul de performanță al colegilor săi de la echipa de fabrică.

“Știu limitele motocicletei pentru că am condus pe cea nouă și nu voi deveni frustrat dacă nu pot să ating performanțele pe care ceilalți doi băieți (de la echipa de fabrică) le ating, pentru că acum înțeleg cum funcționează motocicleta,” a spus pilotul Aprilia, Miguel Oliveira.