Snowmobilul, cunoscut și sub numele de motosanie, a fost inventat și testat cu succes în anul 1935 de Joseph-Armand Bombardier, un tânăr inventator din Quebec, Canada. Bombardier a creat o sanie cu motor care putea să meargă pe zăpadă, ceea ce a reprezentat un pas important pentru transportul pe timp de iarnă.

Primul snowmobil fabricat în serie a fost lansat în anul 1959 și a fost denumit Ski-Doo (inițial Ski-Dog). Acesta a fost creat de Bombardier Inc. și a devenit popular în întreaga lume, fiind utilizat pentru transportul pe distanțe lungi, pentru agrement și în sporturile de iarnă.

În anii 1960, snowmobilul a început să fie utilizat în competiții și evenimente sportive, cum ar fi cursele de viteză pe gheață și săriturile acrobatice. În anii 1970, snowmobilul a devenit un sport cu adevărat popular, cu competiții organizate la nivel internațional și cu sute de mii de persoane ce practicau acest sport în fiecare iarnă.

În ceea ce privește sporturile de iarnă din zilele noastre, snowmobilul este utilizat într-o varietate de competiții, inclusiv curse de viteză, sărituri acrobatice, slalom și freestyle. În competițiile de snowmobil, pilotii se confruntă cu viteze ridicate, trasee dificile și obstacole periculoase, fiind necesare abilități avansate de conducere și o bună pregătire fizică.

În prezent, există mai multe companii care produc snowmobile de înaltă performanță și accesorii, cum ar fi costume speciale, ochelari de protecție și căști. De asemenea, există și diferite organizații și asociații care promovează acest sport, organizează competiții și evenimente în fiecare an.

Snowmobilele moderne sunt echipate cu motoare puternice, suspensii avansate și sisteme de frânare performante, oferind o experiență deosebită în timpul condusului pe zăpadă. Tehnologia modernă a permis și dezvoltarea de snowmobile electrice, care oferă o alternativă ecologică la modelele cu motoare pe combustie.

Snowmobilul este o invenție canadiană ce a revoluționat transportul și sporturile de iarnă. În istoria sa de peste 80 de ani, snowmobilul a evoluat dintr-o sanie cu motor primitivă într-un vehicul modern, puternic și sofisticat, utilizat într-o varietate de activități recreative și sportive.