“De fiecare dată când am ocazia, mă urc în mașina de curse și mă antrenez“, acestea sunt cuvintele lui Bogdan Dobranici, un pilot care caută să câștige experiență și admirația fanilor care îl urmăresc.

În motorsport e nevoie de curaj, dedicare și un gram de nebunie. Nu este o plimbare pe circuit, nu te pozezi cu mașina și atât, concurezi și mergi până aproape de limite!

În interviul de astăzi, Autodriven vă prezintă povestea unui pilot care se dedică familiei, job-ului și pasiunii, care adoră să participe la competiții în toată Europa și care înțelege că prețul succesului stă în munca depusă.

1. Ce înseamnă motorsportul pentru ține? Cum ai ajuns să îți placă?

“Iubesc mașinile de mic copil și lucrez între mașini zi de zi, sunt director de vânzări al unei reprezentanțe auto din București, iar atunci când timpul îmi permite, sunt și instructor al unei școli de conducere defensivă și pilotaj.

În urmă cu 10 ani am debutat în motorsport participând în competiții de Viteză în Coastă, Time attack și Anduranță. În anul 2022 am luat startul în prima competiție internațională din cadrul Ligier European Series pe faimosul circuit de Formula 1 – Paul Ricard din Franța.”

2. Care sunt competițiile la care participi în acest moment?

“Anul acesta am participat atât în Efix Italian Championship, o etapă desfășurată pe binecunoscutul circuit de la Monza, cât și în competiția autohtonă Radical Cup România.”

3. Care sunt principalele obstacole ale unui pilot?

“Bugetul este principalul obstacol. Este un sport pe care poți să-l practici doar atunci când ai susținerea financiară necesară. Dacă în alte ramuri sportive se face selecția din școli și orice copil are șansa să devină sportiv de performanță, în motorsport lucrurile stau diferit.

Este un hobby pentru o parte dintre noi, dar în același timp o meserie foarte bine plătită pentru piloții profesioniști care se antrenează zi de zi pentru a practica acest sport la cel mai înalt nivel.”

4. Cum ai descrie efortul din spatele succesului?

“În spatele succesului este multă muncă, perseverență, dorința de a întrece limitele în fiecare zi, dar cred că este nevoie și de acele momente magice de sclipire care fac ca visele să devină realitate.”

5. Care a fost cea mai importantă performanță obținută în cariera ta de până acum?

“De departe cea mai importantă experiență a mea a fost participarea în cadrul Ligier European Series (2022). Este o competiție de mare anvergură care m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea mea personală.

2021 a fost anul în care am obținut primul titlu de Campion Național al Clasei CN2 din cadrul Campionatului Național de Anduranță pilotând un prototip Radical SR3.”

6. Cum decurge o zi din viața ta? În ce constă un antrenament?

“Mă trezesc fericit în fiecare dimineață. Sunt sănătos , am o familie minunată și posibilitatea de a-mi începe ziua cu un antrenament de pregătire fizică.

În fiecare dimineață la ora 7:00 sunt în sala de fitness. Fac acest lucru de la vârsta de 17 ani, iar asta m-a disciplinat, educat, și m-a ajutat să trec foarte ușor pe lângă obiceiurile nesănătoase de care ne lovim la fiecare pas. De fiecare dată când am ocazia, mă urc în mașina de curse și mă antrenez.”

7. Care sunt planurile tale pentru viitorul apropiat?

“Ne îndreptăm spre finalul campionatelor. Nu am un program bine stabilit pentru anul 2024. Mă voi antrena în continuare și voi fi pregătit pentru provocările pe care anul următor mi le va oferi. Îmi doresc să concurez cât mai mult. Competițiile internaționale vor fi prioritare în alegerile mele.”

8. Care crezi că este viitorul acestui sport în țară? Are șanse să ajungă în top 3-ul românilor?

“În ultima perioadă sunt tot mai mulți piloți români care aleg să participe la competiții în afară țării și asta mă bucură foarte mult. Atunci când concurezi pe un circuit renumit, trăiești o experiență greu de descris în cuvinte, iar dorința de a fi din nou la start este din ce în ce mai mare . Motorsportul a evoluat foarte mult la noi în țară în ultimii ani și asta trebuie să ne bucure și să ne dea încredere că devine un sport tot mai îndrăgit.”