Putem spune că raliul românesc are viitorul asigurat având în vedere că piloții tineri nu se dau în lături de la nimic, sunt încrezători și înțeleg importanța experienței dobândite.

Educația, pasiunea și performanța o definesc pe Alessia Pătru, o tânără cu ambiție care face parte din noua generație de piloți. Chiar dacă este la început, își dorește să ajungă cât mai departe în cariera aleasă.

În cele ce urmează, vă prezentăm un interviu oferit de cea care are toate șansele să devină un mare pilot în motorsport, în exclusivitate pentru autodriven.ro.

1. Ce te-a determinat să te apuci de motorsport? Cum a început cariera ta?

“Am început în 2021, după ce am participat ca și spectatoare la un campionat de Viteză în Coastă, mi-a plăcut mult și am zis să încerc. La început nu am vrut să particip sau să fac performanță, dar am ajuns în cele din urmă la un nivel relativ înalt, având în vedere experiența. Eu am venit cu inițiativa și părinții m-au susținut. Eu sunt singura care are tangențe cu acest domeniu din familie.”

2. La ce competiții participi în prezent?

“Am debutat în Campionatul Național de Rally Cross, dar acum mă axez doar pe slalom paralel și la anul vreau să încerc Viteză în Coastă. Vreau să concurez acolo unde m-am îndrăgostit de acest sport.”

3. Care sunt gândurile tale din timpul cursei?

“În general am parte de multe emoții, gânduri și presiune, dar încerc să îmi imaginez că sunt într-un joc și sunt singurul concurent pe traseu. Trebuie să mă simt bine și să câștig experiență, nu urmăresc neapărat un podium sau premii.”

4. Ce alegi Între a avea grijă de ține și a merge mai repede?

“Având în vedere că acum o săptămână am făcut daună din mașină, pot spune că merg cât de tare pot, dar în același timp vreau să merg și corect, siguranța e pe primul loc.”

 

5. Care crezi că sunt calitățile unui pilot bun?

“Răbdarea, trebuie să fii o persoană foarte răbdătoare, să știi să socializezi pentru a învață cât mai multe, să te controlezi, să te concentrezi și să știi când trebuie să spui stop.”

6. Pe ce mașină concurezi în prezent? Ești mulțumită de performanța ei sau urmează o schimbare?

“Acum concurez pe un Renault Clio 2 și sunt mulțumită, mă ajută mult și nu simt nevoia de un motor mai puternic. Mașina este perfectă pentru mine în acest moment.”

7. Crezi că toată viața ta va fi legată de automobilism?

“Eu asta încerc, să am mereu ceva care să mă țină legată de motorsport, și de mașini în general, dar vom vedea ce se întâmplă pe viitor. Aș vrea să am o legătură cu acest domeniu, să nu renunț vreodata.”

8. În perioada rece a anului aveți o activitate redusă din punct de vedere al competițiilor, ce faci de obicei în pauza competițională?

“În pauză încerc să am parte de cât mai multe antrenamente, să fac mult sport ca să mă mențin și cam atât. Petrec timp la garaj să învăț lucruri legate de partea mecanică. Pe lângă raliuri, mai am o pasiune pentru echitație pe care o practicam la nivel de performanță, înainte de a mă apuca de motorsport.”

9. Care sunt planurile tale pentru sezonul următor?

“Aș vrea să mă bazez pe slalom paralel, să câștig cât mai multă experiență, să fac cât mai mulți kilometri, consider că este cel mai important aspect al acestui sport. Bineînțeles, vreau să particip la Viteză în Coastă, ceea ce înseamnă o experiență nouă, oameni noi. Momentan nu mă interesează alte competiții, dar în viitorul apropiat e posibilă și o participare la raliuri, dar mai e până atunci.”