Majoritatea dintre noi nu vor conduce vreodată o mașină de curse. De fapt, mulți dintre noi nu depășesc vreodată limita de viteză cu mai mult de cinci sau zece kilometri pe oră. Cu toate acestea, cursele arată foarte bine în filme, ceea ce duce la apariția unor filme excelente, pline de acțiune captivantă. Iată câteva dintre filmele favorite despre curse. Apasă accelerația și pornește!

1. Ford vs Ferrari (2019)

“Ford vs Ferrari” nu doar că a crescut audiențele, ci a primit și o nominalizare la categoria de Cel Mai Bun Film. Probabil mulți vor considera că este cel mai puțin merituos din acest clasament, dar nu pentru că nu ar fi fost un film bun. Acest film, în care joacă Matt Damon și Christian Bale, a părut mai degrabă a fi o dramă decât un candidat la premiul pentru Cel Mai Bun Film. Cu toate acestea, este un film perfect pentru orice iubitor de motoare, și cu o poveste adevărată.

2. The Fast and Furious (2001)

Pare dificil de crezut acum, dar filmele “Fast and Furious” obișnuiau să fie despre curse de stradă ilegale. Apoi, au devenit despre Dwayne Johnson și aventuri cu acțiune nebună. Înainte că seria să aducă o mulțime de bani și să atragă vedete precum Jason Statham, a început cu Vin Diesel și Paul Walker luându-se la întrecere din diverse motive.

3. Cars (2006)

Ce s-ar întâmpla dacă mașinile de curse nu ar avea nevoie de șoferi? Ce-ar fi dacă s-ar conduce singure, pentru că ar fi vii? “Cars” este despre un grup de mașini care trăiesc într-o lume fără oameni. Acest lucru include și unele mașini de curse, precum Lightning McQueen, a cărui voce aparține lui Owen Wilson. Universul “Cars” a avut două continuări pentru studioul Pixar.

4. Senna (2010)

În aceast clasament regăsim un documentar mai interesant, și acesta trebuie să fie “Senna”. Acest film, despre regretatul pilot brazilian de curse Ayrton Senna, nu este doar unul dintre cele mai bune documentare sportive din ultimii ani. dar și unul dintre cele mai bine primite documentare din ultima decadă. O poveste cu adevărat captivantă despre viața lui Senna.

5. Rush (2013)

În Statele Unite, Formula 1 nu este un sport atât de popular. În restul lumii, însă, este  cel mai popular motorsport. Dacă nu cunoașteți pe James Hunt sau Niki Lauda sau nu știți prea multe despre sezonul de Formula 1 din 1976, urmăriți filmul “Rush”. Măcar pentru faptul că îl are în rol principal pe Chris Hemsworth.

6. Le Mans (1971)

Steve McQueen iubea cursele. A făcut chiar și câteva curse auto în realitate, chiar dacă era una dintre cele mai mari vedete de film din lume. Realizarea filmului “Le Mans” a fost practic un proiect de vis pentru el. Pe lângă utilizarea unor secvențe reale dintr-o cursă de 24 de ore Le Mans, unele filmări au fost realizate chiar în timpul unei curse.

7. Grand Prix (1966)

S-au făcut filme despre motorsport încă din era filmelor mute, dar acesta este cel mai vechi film de pe lista noastră. “Grand Prix” este o dramă despre un sezon fictiv de Formula 1. Actorul din rolul principal este James Garner, cunoscut pentru rolul său din “The Rockford Files”. “Grand Prix” a fost primit cu aprecieri critice și a câștigat trei premii Oscar la categorii tehnice.

8. Death Race 2000 (1975)

Produs de Roger Corman, o legendă a filmelor cult, “Death Race 2000”, reprezintă un triumf al producțiilor de filme B.  Într-un viitor distopic, șoferi costumați concurează într-o cursă mortală de-a lungul țării, obținând puncte prin doborârea pietonilor nevinovați. Prin prezența lui David Carradine și Sylvester Stallone, filmul atacă satira politică, dar este cel mai bine savurat pentru imaginile sale viscerale. Îl putem numi “Jocurile Foamei” al filmelor de curse, doar că mai puțin serios și mai degrabă mortal de amuzant.

9. Driven (2001)

Sylvester Stallone a jucat și a scris și scenariul pentru acest film, în care apare și Burt Reynolds (nu în spatele volanului, din păcate), și în care își fac apariția mai mulți piloți de curse internaționali. Filmul se evidențiază și prin faptul că se concentrează pe cursele de mașini cu roți libere, spre deosebire de NASCAR. (Inițial, Stallone intenționa să plaseze acțiunea în lumea curselelor de Formula 1, dar acea idee nu s-a concretizat.)

10. NASCAR (2004)

Nefiind un mare fan al NASCAR-ului,  trăind în Europa și fiind obișnuit cu Formula 1, era ceva ce se putea vedea rulând la ora trei dimineața pe ESPN sau în cadrul uneia dintre emisiunile sportive, sau mai degrabă un joc pe PC sau Playstation. Ca și fenomen cultural, este un sport captivant și un simbol al prestigiului național american (așa cum multe sporturi americane tind să fie).

“NASCAR” este un documentar foarte bine realizat unde se poate auzi vocea actorului Kiefer Sutherland recitând fapte și cifre despre fenomenul NASCAR, dar este practic acoperită de vuietul motoarelor și impactul visceral al imaginilor 3D.