Fernando Alonso, cel mai în vârstă pilot din Formula 1, vorbește despre cele mai importante decizii din cariera sa de pilot de curse, reflectând asupra alegerilor pe care le-a făcut pe parcursul carierei sale îndelungate în motorsport, ca pilot de Formula 1. La vârsta de 42 de ani, Alonso are distincția de a fi cel mai în vârstă pilot din grilă, o dovadă a pasiunii sale durabile pentru acest sport și a abilității sale de a se adapta la provocările apărute în acest mediu extrem de competitiv.

În anul 2022, Alonso a făcut o mișcare îndrăzneață și neînțeleasă la acel moment, părăsind echipa Alpine pentru a se alătura echipei Aston Martin, care nu se bucura de performanțe notabile. Reflectând asupra carierei sale, Alonso a spus:

“Nu aș schimba nimic. Nu regret nimic. Nimeni nu are un glob de cristal pentru a ști care va fi performanța echipelor în anul următor.”

Traiectoria carierei lui Alonso a fost marcată de o serie de decizii care și-au pus amprenta asupra viitorului său din motorsport. Alonso și-a părăsit prima echipă, Renault, pentru a se alătura echipei McLaren. Acolo, pilotul s-a regăsit în mijlocul bătăliei pentru campionatul mondial, având astfel ocazia să demonstreze spiritul său competitiv.

“Când am părăsit Renault, aceea a fost prima decizie, m-am alăturat echipei McLaren, iar în acea sezon, am luptat pentru campionatul mondial. Deci, în ceea ce privește nivelul de competitivitate, a fost o alegere bună și un pas în direcția potrivită”, a spus Fernando Alonso.

Pentru orice pilot de curse, o ofertă de la Ferrari este greu de refuzat, iar Alonso a profitat din plin de această oportunitate de a lupta pentru titlul de campion. Astfel, Alonso a părăsit echipa McLaren pentru Ferrari. În decurs de cinci ani, el a concurat pentru trei campionate de Formula 1.

“Apoi m-am alăturat echipei Ferrari. Nu cred că vreunul dintre piloți ar respinge o ofertă de la Ferrari și ar alege să nu se alăture acelei echipe. Și am luptat pentru trei campionate în decursul celor cinci ani în care am fost acolo”, a adăugat Alonso.

După aceea, au urmat echipele McLaren-Honda, Alpine, și în cele din urmă echipa Aston Martin, unde Fernando Alonso a obținut rezultate considerabile pentru sezonul 2023.

“Apoi m-am alăturat echipei McLaren-Honda, care a fost un proiect pe care toți l-am crezut interesant și puternic. Nu a funcționat. În regulă, asta se poate întâmpla în acest sport.

Și apoi am întrerupt Formula 1, pentru că aveam prea multe lucruri în minte și prea multe provocări pe care voiam să le încerc. Și a fost un moment minunat în cariera mea, să încerc cursele de anduranță și mașina respectivă, și Indy, cu un succes destul de bun de asemenea. Așa că sunt fericit pentru asta.

Și apoi m-am întors în Formula 1, la ceea ce am considerat întotdeauna familia mea, la Alpine, la Renault. Și acum ultima decizie, care în opinia tuturor a fost cea mai proastă, să merg către Aston Martin,” a declarat Fernando Alonso.