Cu o viteză maximă de peste 350 km/h și accelerații laterale de până la 6G, echipamentul folosit în Formula 1 este crucial pentru protecția și performanța piloților.

1.Casca

Casca este probabil cea mai importantă piesă a echipamentului de Formula 1, protejând capul și creierul piloților în cazul unui impact. Casca este proiectată pentru a reduce zgomotul în timpul cursei și pentru a ajuta la disiparea căldurii corpului. O cască de Formula 1 trebuie să îndeplinească standarde de siguranță stricte, cum ar fi normele impuse de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile), organismul de conducere al Formulei 1.

 

2. Costumul

Costumul pentru Formula 1 este proiectat pentru a oferi protecție împotriva incendiilor și pentru a ajuta la disiparea căldurii generate de corp. Costumele sunt realizate din materiale speciale, cum ar fi Nomex, un material ignifug care este rezistent la temperaturi ridicate. Pentru un confort sport, costumul piloților este prevăzut cu țevi de răcire pentru a-i menține pe piloți la temperaturi cât mai normale în timpul cursei.

 

3. Manușile

Mănușile pentru Formula 1 sunt realizate dintr-un material subțire și flexibil pentru a facilita piloților o sensibilitate ridicată în timpul cursei. Ele sunt proiectate pentru a oferi protecție împotriva unor posibile incendii sau a unui impact și sunt prevăzute cu materiale antiderapante pentru o prindere mai bună a volanului.

 

4. Papucii

Papucii de Formula 1 sunt realizati dintr-un material subțire și flexibil pentru a oferi o sensibilitate sporită în timpul condusului, dar și protecție împotriva unui posibil impact. Aceștia sunt prevăzuți cu talpă antiderapantă pentru o acționare mai fermă a pedalelor și sunt proiectați pentru a oferi un confort adecvat piloților.

 

5. Sistemul de hidratare

Sistemul de hidratare este o componentă importantă a echipamentului de Formula 1 deoarece piloții pierd multă apă și săruri minerale în timpul cursei din cauza temperaturilor ridicate. Sistemul de hidratare furnizează apă și alte lichide importante în timpul cursei și este prevăzut cu o pereche de tuburi ce trec prin costumul pilotului pentru a asigura o hidratare continuă.