Într-o răsturnare de situație neașteptată la competiția MotoGP de la Marele Premiu al Marii Britanii, desfășurată la Silverstone, Aleix Espargaro a câștigat prima sa victorie a acestui sezon, smulgând pur și simplu victoria din mâinile lui Francesco Bagnaia chiar în ultimul tur al cursei. Espargaro, care a pornit în cursă de pe poziția a 12-a, a demonstrat o determinare și un autocontrol ieșite din comun, pe pista de la Silverstone, reușind astfel să câștige această cursă incredibilă.

Încă de la început, Espargaro a simțit un control extraordinar al motocicletei și o senzație de bine pe circuit, în ciuda startului său din mijlocul grilei. Acesta a declarat: “A fost nebunie. Încă de la primul tur, chiar dacă am pornit de pe locul 12, m-am simțit imediat foarte bine pe motocicletă. A fost una dintre acele zile în care te simți invincibil; motocicleta se înclina, aveam aderență bună, stabilitate la frânare.”

Pe măsură ce cursa a avansat, strategia lui Espargaro s-a adaptat situațiilor de pe circuit, în special odată cu începerea ploii. El a decis să rămână în spatele lui Bagnaia în loc să încerce să obțină prima poziție. Reflectând asupra tacticilor sale, pilotul Aprilia a adăugat: “Planul meu era să îl depășesc și să încerc să mă distanțez, dar când am văzut că începe să plouă, am zis că e mai bine să rămân în urma lui Pecco. Și apoi, în ultimul tur, am avut resursele necesare și am încercat să îl depășesc. Dar ultimul tur a fost destul de dramatic! Mulți piloți au venit din spate și pista era alunecoasă, așa că mi-a fost destul de frică în ultima parte.”

Aleix Espargaro a recunoscut greșelile din cursele anterioare. El a comentat: “Am făcut prea multe greșeli și am pierdut prea multe puncte. Am avut viteză bună, în multe zile de vineri și în multe sesiuni am fost foarte aproape de Pecco, dar nu contează.”

Un moment emoționant pentru Espargaro a fost sărbătorirea victoriei împreună cu copiii săi la terminarea cursei. Această victorie a marcat o ocazie specială, deoarece a fost prima dată când copiii acestuia au fost prezenți pentru a fi martorii victoriei tatălui lor pe pista de curse.

“Dimineață, Max mi-a spus, ‘Tati, te rog să încerci să fii în grupul din față, pentru că dacă nu ești în grupul din față, nu te pot vedea la televizor’. I-am spus, ‘Nu știu dacă voi putea câștiga sau nu, dar cred că am suficientă viteză să fiu în grupul din față. Deci nu-ți face griji, fiule. Îți vei vedea tatăl…'”, a spus Aleix Espargaro despre conversația avută cu fiul său.

 

POZ.   PILOT                 ECHIPĂ

—— ——————— ————————

1.     Aleix Espargaro       — Aprilia Racing (RS-GP23)

2.     Francesco Bagnaia     — Ducati Lenovo (GP23)

3.     Brad Binder           — Red Bull KTM (RC16)

4.     Miguel Oliveira       — RNF Aprilia (RS-GP22)

5.     Maverick Viñales      — Aprilia Racing (RS-GP23)

6.     Jorge Martin          — Pramac Ducati (GP23)

7.     Luca Marini           — Mooney VR46 Ducati (GP22)

8.     Jack Miller           — Red Bull KTM (RC16)

9.     Johann Zarco          — Pramac Ducati (GP23)

10.    Raul Fernandez        — RNF Aprilia (RS-GP22)

11.    Augusto Fernandez     — Tech3 GASGAS (RC16)*

12.    Pol Espargaro         — Tech3 GASGAS (RC16)

13.    Fabio Di Giannantonio — Gresini Ducati (GP22)

14.    Franco Morbidelli     — Monster Yamaha (YZR-M1)

15.    Fabio Quartararo      — Monster Yamaha (YZR-M1)

16.    Takaaki Nakagami      — LCR Honda (RC213V)

17.    Iker Lecuona          — LCR Honda (RC213V)

*DNF    Enea Bastianini       — Ducati Lenovo (GP23)

*DNF    Marc Marquez          — Repsol Honda (RC213V)

*DNF    Marco Bezzecchi       — Mooney VR46 Ducati (GP22)

*DNF    Alex Marquez          — Gresini Ducati (GP22)

*DNF    Joan Mir              — Repsol Honda (RC213V)

*DNF – nu a terminat cursa