Sezonul 2023 nu pare prea promițător pentru pilotul MotoGP, Marc Marquez. Cunoscut pentru talentul său remarcabil și pentru cele opt campionate mondiale câștigate, Marquez a trecut printr-o serie de obstacole care au pus la încercare hotărârea și determinarea sa de a continua. Grand Prix-ul Britanic nu a reprezentat o excepție, iar Marquez a suferit un alt accident pe Silverstone, de data aceasta intrând în coliziune cu Enea Bastianini, pilotul fabricii Ducati.

Prima parte a sezonul 2023 MotoGP a fost una dificilă pentru Marquez, cu nouă etape finalizate fără ca acesta să reușească să încheie vreun Grand Prix. Pana acum, pilotul Honda a obținut doar 15 puncte din cele opt etape, ratând cinci curse și avand parte de nu mai puțin de 14 accidente. Cu fiecare astfel de accident, Marquez este tot mai aproape să părăsească echipa Repsol Honda.

În timpul weekendului MotoGP de la Silverstone, Marquez a ales să-și prioritizeze reconstruirea încrederii în sine în detrimentul obținerii de rezultate. Acesta a afirmat că s-a concentrat mai mult la adaptarea cu motocicleta sa, RC213V.

“Este bine, astăzi sunt fericit. Sunt fericit cu privire la acest weekend pentru că obiectivul era să îmi refac puțin încrederea și să găsesc baza. Mi-am refăcut încrederea, dar pentru a găsi baza, avem nevoie de mai multe curse, mai multe trasee de curse, situații diferite. Weekendul a fost unul solid, stabil și m-am controlat.

A fost o abordare foarte diferită în acest weekend. Am uitat de timpi, am uitat totul. Am mers pe instinct. Dacă nu simțeam, așa cum s-a întâmplat în cursa sprint, nu mă forțam.

Dacă mă simțeam bine, așa cum mă simt astăzi, m-am forțat mai mult. Obiectivul meu a fost să încerc să trec peste weekend fără accidente provocate, de a merge dincolo de limite.

Accidentul de astăzi nu a fost din cauza forțării limitelor motocicletei. Nu am condus dincolo de limitele ei. Așadar, aceasta este abordarea corectă pentru a construi baza. Am avut un accident în cursă, dar a fost o situație foarte nefericită care poate apărea în curse”, a declarat  Marc Marquez.

Marquez a avut parte de unele dificultăți în timpul cursei. De la început, o aripă ruptă a afectat accelerația sa și a făcut dificil controlarea motocicletei. Odată cu apariția ploii, Marquez a decis să nu-și asume riscuri inutile, mai ales având în vedere istoricului său recent plin de accidente. Cu toate acestea, un eveniment neașteptat a dus la o coliziune cu Bastianini, rezultând un alt accident.

Marquez este de părere că acest accident particular nu a fost rezultatul depășirii limitelor motocicletei, ci mai degrabă un incident nefericit din timpul cursei.

“Am rupt aripa în primul tur și am pierdut mult în privința accelerației, iar modul de a opri motocicleta a devenit foarte dificil. Dar apoi am spus ‘bine, menține-ți calmul, condu în ritmul tău, nimic mai mult, ritmul pe care l-am avut în antrenamente – 2m01s ‘.

Iar apoi, la un moment dat, a început să plouă ușor și Bastianini m-a depășit pentru că nu am vrut să îmi asum riscul pe ploaie. Mi-aș fi asumat riscul, dar nu azi.

Am ajuns la virajele 10/11, am văzut că era ușor umed și am început să alunec. M-am îndreptat spre stânga pentru a evita un accident, dar Bastianini a avut un moment mai delicat și s-a îndreptat și el spre stânga.

Așa că, la acel moment nu am avut timp să evit situația. Cred că am avut un mic contact cu el. Ok, am avut un accident, dar nu este genul de accident care să-mi afecteze încrederea”, a adăugat Marc Marquez.