Karturile au fost inventate în anii 1950 în Statele Unite, dar nu au fost utilizate în competițiile de curse doar din anii 1960.

În prezent, karturile sunt extrem de populare în întreaga lume și sunt utilizate într-o varietate de evenimente, de la curse de amatori și până la competițiile profesioniste. În plus, karturile sunt disponibile în diferite dimensiuni, oferind o gamă largă de opțiuni pentru a satisface nevoile tuturor pasionaților de curse auto.

Karturile sunt utilizate inclusiv în lumea virtuală, unde jocurile video precum Mario Kart au făcut aceste vehicule populare la nivel global.

Unul dintre cele mai populare jocuri video care implică karturile este Mario Kart. Jocul a fost lansat pentru prima dată în 1992 de către Nintendo, pentru consola Super Nintendo Entertainment System. În acest joc, jucătorii aleg un personaj din seria Mario și concurează împotriva altor personaje din aceeași serie pe diverse piste virtuale de curse.

Mario Kart a devenit unul dintre cele mai populare jocuri video de curse și a avut mai multe continuări, fiind disponibil pentru o varietate de console și alte dispozitive. La scurt timp după lansare, jocul a avut un succes imens, iar personajele carismatice, cum ar fi Mario, Luigi și Yoshi, au devenit reprezentative pentru sportul de karting.

Karturile și Mario Kart au devenit atât de populare încât au apărut și parcuri tematice dedicate acestora. Un exemplu este parcul tematic Ferrari World din Abu Dhabi, care are o atracție numită “Karting Academy”. Aici, vizitatorii pot conduce propriile karturi sau pot încerca o experiență de curse virtuale cu ajutorul unor simulatoare de curse.

Mario Kart a avut un impact semnificativ asupra sportului de karting, atrăgând atenția asupra acestuia și popularizându-l la nivel global. Kartingul și Mario Kart sunt o modalitate distractivă și competitivă de a petrece timpul liber și de a simți adrenalina curselor auto.