Goodwood Festival of Speed este unul dintre cele mai cunoscute evenimente din lumea motorsportului, atrăgând pasionați auto și piloți din întreaga lume. Desfășurat în parcul Goodwood Estate din West Sussex, Anglia, acest festival anual reușește să atragă mașini de curse clasice, automobile exotice și cele mai noi modele de mașini high-tech. Este un eveniment care celebrează pasiunea pentru viteză și mecanica auto, dar și istoria impresionantă a motorsportului.

În fiecare an, timp de patru zile, peste 210.000 de vizitatori pasionați de motorsport, colecționari auto, piloți și entuziaști din întreaga lume participă la Goodwood Festival of Speed, fiind atrași de farmecul și prestigiul acestui eveniment.

Festivalul vitezei de la Goodwood a fost organizat pentru prima dată în anul 1993 de către Charles Gordon-Lennox, cunoscut și sub numele de Lord March. El a dorit să aducă atmosfera competițiilor de viteză la Goodwood. Prima dată, Charles a încercat să readucă cursele de mașini pe circuitul Goodwood, dar nu a obținut autorizația necesară pentru a organiza cursele de mașini acolo. Prin urmare, Lord March a organizat evenimentul pe propriile terenuri.

Goodwood Festival of Speed prezintă ca principală atracție traseul “Hillclimb”, unde piloții concurează între ei pentru a vedea ce mașină este mai rapidă și care pilot este mai experimentat. Aici, mașini de curse clasice și contemporane sunt folosite pentru a captiva publicul cu performanțele și viteza lor deosebite. Evenimentul este clasificat ca o urcare pe deal, iar vizitatorii beneficiază de locuri apropiate de traseul de curse propriu-zis. Cu o lungime de 1890 de metri, traseul prezintă o diferență de înălțime de 92,7 metri, având o pantă medie de 4,9%. Recordul de timp a fost stabilit în anul 2022 de către Max Chilton, într-o mașină electrică McMurtry Automotive, care a parcurs traseul în doar 39.081 de secunde.

O atracție mai recentă este “The Arena”, introdusă în 2019, care este axată pe prezentarea artei palpitante a derapajelor controlate și a cascadoriilor cu mașini. Competiția are loc pe o zonă spațioasă de asfalt care în trecut era ocupată de Michelin Supercar Paddock. Arena dispune de două cercuri pentru drifturi și două rampe, oferind o experiență plină de adrenalină atât pentru șoferi, cât și pentru spectatorii prezenți. Cu o zonă de vizionare generoasă situată deasupra locului destinat drifturilor, vizitatorii se pot bucura de diverse spectacole pe parcursul întregii zile.

Pe lângă competiția Hillclimb și alte curse de mașini, Goodwood Festival of Speed oferă posibilitatea colecționarilor și proprietarilor de autovehicule să-și expună piesele la expozițiile de mașini clasice și contemporane, prezentări de modele noi, demonstrații live și întâlniri cu piloți de curse celebri. Atmosfera relaxată și diversitatea automobilistică fac din acest festival unul dintre cele mai prestigioase evenimente din lumea motorsportului.